JFK lánya Hillary helyén?

John F. Kennedy lánya, Caroline válthatja Hillary Clintont a januárban megüresedő New York-i szenátori székben. Washingtoni tudósítónktól

John, Robert és Ted után újabb Kennedy landolhat az amerikai nagypolitikában, ha a legendás JFK lánya, Caroline kapja meg Hillary Clinton megüresedő székét. Ez egyelőre korántsem biztos, David Paterson demokrata kormányzó nem kötelezte el magát. Caroline Kennedy környezete szerint az 51 éves, munkamániásként ismert manhattani ügyvédnő „érdeklődését fejezte ki” a feladat iránt, és felhívta a kormányzót. Akárkit nevez is ki majd Paterson, valószínűleg húzónévről lesz szó, hiszen a „beültetett” szenátornak két év múlva meg kell tudni védenie székét, 2012-ben pedig Clinton hatéves mandátuma egyébként is lejárna, így újra megméretés áll majd előtte. Mindez igen sok pénzt és jelentős ismertséget igényel.
 
New York állam a pénzügyi válság miatt mostanában még inkább reflektorfényben van, mint általában. Az itteni demokratáknál lényegében a rangidős szenátor, Charles Schumer képviseli már a folyamatosságot, miután januártól kiesik – feljebb lép – Clinton, Eliot Spitzer, az előző kormányzó pedig tavasszal szexbotránya miatt lemondott. A megüresedő szenátusi székre esélyesnek tarják Andrew Cuomót, az állam igazságügyminiszterét is, aki a főügyészi feladatokat is ellátja. Most elsősorban a pénzügyi válság kapcsán ismert, amint a nagy bankházak, így a Lehman Brothers ügyleteivel összefüggésben nyomoz. Karrierje látványosan emelkedik, apja volt már itt kormányzó, és – lám, milyen nagy a család! - szegről-végről ő is Kennedy-rokon. A demokraták közül sokak szerint nem kellene mereven ragaszkodni hozzá, hogy nő váltsa Clintont, viszont a 62 megye közül az északabbra fekvők (New York egészen a kanadai határig felnyúlik) is szeretnének posztot.
 
A szenátusban eközben érdekesen alakulnak az erőviszonyok. Barack Obama lemondásával a demokraták egy fős többséget élveznek január elejéig. De, ha a héten szavaznak az autógyárak megsegítéséről (a mostani helyzet szerint 15 milliárd dollárt kaphat a General Motors és a Chrysler, mégpedig a korábban az energiahatékony technológiák fejlesztésére szánt 25 milliárdos keretből), aligha számíthatnak már Clintonra és Joe Biden leendő alelnökre. Vagyis ténylegesen a republikánusok lehetnek többségben. Nem úgy a január elejétől mandátummal bíró új gyűlésben, ahol viszont 58:42 arányú demokrata fölény körvonalazódik. Legalábbis akkor, ha a hetek óta tartó, idegtépő újraszámlálásban alulmarad Minnesotában Al Franken, az ismert komédiás. Visszatért viszont a demokratákhoz az ősz nagy hiányzója, az agyrákkal kezelt Ted Kennedy szenátor, aki tehát esetleg az unokahúgával ülhet majd a padsorokban. Nem ők az egyetlen politikusdinasztia most a Capitoliumon. A michigani demokrata Levin-fivérek például együtt lobbiznak az autógyárakért - egyikük a szenátusban, másikuk a képviselőház tagjaként.
 
Az is elképzelhető, a detroiti hármakat március végéig tartják állami lélegeztetőgépen. Ekkor már a demokrata kongresszus és elnök karöltve segítheti meg őket az 500-1000 milliárd dollárosra tervezett élénkítőcsomagból. Obama szombat reggeli rádióbeszédében - az eddigiekhez képest jelentősebb konkrétumok nélkül - azt ígérte: az államok közötti autópályarendszer fél évszázaddal ezelőtti kiépítése óta a legnagyobb közmunkaprogramot hajtja majd végre.

 

Egy renitens veterán. A Bush-érától való merev elhatárolódás igényét jelzi Barack Obama legújabb miniszteri kinevezése. A veteránügyi tárcát Eric Shinseki volt négycsillagos tábornok, a vietnámi háború veteránja kapja meg. Az egykori vezérkari főnök élesen bírálta az iraki háború stratégiáját, úgy vélve: a megszállás után többszázezres hadsereggel érhető csak el stabilitás. Ez szöges ellentétben volt a Pentagon akkori neokon főnökei, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz és Douglas Feith véleményével, akik szerint az amerikaiakat majd felszabadítóként üdvözlik. (Amikor Feith-t szembesítették a valósággal, azt mondta: az irakiak "lelkükben" az Egyesült Államokkal éreznek, csak a diktatúra nyomán nem tudják ezt kinyilvánítani.) Shinseki sebtében távozott, búcsúfogadásán a Pentagon vezetése nem vett részt. A 66 éves tábornok, aki Obamához hasonlóan Hawaii szülötte és a hadsereg legmagasabb rangú ázsiai-amerikai tagja, Pearl Harbor 67. évfordulóján kapta kinevezését. Juan Cole, a Michigani Egyetem professzora úgy véli: megbízatása ironikus, mivel "ha Rumsfeld, Wolfowitz és Feith hallgatott volna rá, nem kellene most annyi veteránnal törődni." A hivatalos adatok szerint csaknem 31 ezer amerikai katona sebesült meg Irakban.

Caroline Kennedy Schlossberg
Caroline Kennedy Schlossberg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.