Jézus belelát a máltai szavazófülkébe

Máltán tilos a válás, ám ha a holnapi népszavazáson az "igenek" győznek, akkor megnyílhat az út a házasságok felbontása előtt. A katolikus egyház heves ellenkampányba kezdett.

Lehessen válni Máltán vagy sem? – erről népszavaznak szombaton a földközi-tengeri sziget polgárai. Málta azon ritka országok közé tartozik, ahol mind a mai napig tilos a válás. Most ezen változtatnának a polgárok, ha meglesz hozzá a kellő akarat. A felmérések szerint szoros eredmény várható, a befolyásos katolikus egyház illetve az ország modernizálását követelők között a kampányban kemény háború dúlt.

A máltai államegyháznak számító katolikusok például olyan plakátokkal ragasztották teli az országok, amelyek azt hirdették: Krisztusra igennel, a válásra nemmel szavazunk. Azzal fenyegették a választókat, hogy Jézus a választóhelyiségben is rajtuk tartja majd a szemét. A válás engedélyezéséről szóló parlamenti indítvány szerzőit – ennek nyomán írták ki a népszavazást – pedig nemes egyszerűséggel „bűnösnek” titulálták – írta az osztrák Der Standard.

Még ha az "igen" szavazatok győznek is, a máltaiak akkor sem válhatnak el egykönnyen: olyan párok számára tennék lehetővé a válást, akik legalább négy éve külön élnek. Akik nagyon akartak, azok persze már eddig is megszabadulhattak megunt vagy kellemetlenné vált házastársuktól: 2007 és 2009 között 102 máltai utazott valamelyik uniós tagállamba, hogy ott váljon el. A külföldi válást a pragmatikus máltai hatóságok is elismerik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.