Jezidi tömegsírt találtak Szindzsár környékén

Az iraki várost a napokban foglalták vissza kurd csapatok, jelentősen gyengítve az összeköttetést az iraki Moszul és a szíriai Rakka, az Iszlám Állam két fellegvára között.

A felszabadított területen, Szindzsár környékén tömegsírra bukkantak, amelyben 70 ember, idősebb asszonyok holttesteit találták meg, akiket az egyik környékbeli jezidi falu lakóiként azonosítottak hozzátartozóik. A gyilkosságokra akkor kerülhetett sor, amikor az Iszlám Állam tavaly augusztusban elözönlötte ezeket a területeket, a jezidiek elleni, sokak által népirtási kísérletnek tekintett tömeggyilkosságok, emberrablások során.

Nem ez az első jezidi tömegsír, amelyet az Iszlám Állam alól felszabadított területeken feltárnak. Az iraki jezidiek, akiknek vallása a régi közel-keleti vallások számos elemét egyesíti, és akiket az Iszlám Állam fundamentalista gyilkosai ördögimádóknak tekintenek, ma is többségükben menekülttáborokban élnek és jelenleg is több mint 2000 jezidi asszony van még az Iszlám Állam fogságában - írta a Guardian.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.