Jerzy Buzek: Václav Klausnak joga van kivárni

Pénteken a cseh fővárosba érkezik az Európai Parlament elnöke. Egyelőre annyi biztos, hogy Jerzy Buzek találkozik Miloslav Vlcek prágai házelnökkel és Jan Fischer cseh kormányfővel. Érdeklődésünkre az elnöki irodában azt válaszolták, hogy még nincs döntés arról, vajon a lengyel vendéget fogadja-e Václav Klaus államfő.

Roman Prorok prágai kormányszóvivő megkeresésünkre közölte, hogy a látogatást már hetekkel ezelőtt tervezték, tehát nem tekinthető valamiféle nyomásgyakorló próbálkozásnak. - Természetesen áttekintik a lisszaboni szerződés cseh ratifikálásával kapcsolatos helyzetet - tette hozzá. Jerzy Buzek a cseh lapoknak adott nyilatkozatában óva intette azokat, akik az eredményes ír népszavazást követően sürgetni vagy nógatni szeretnék Václav Klaust, hogy végre írja alá a dokumentumot. - A ratifikálás demokratikus folyamat, tehát a cseheknek és az elnöküknek joga van mindent alaposan megfontolni- szögezte le az EP elnöke.

Prágában bejelentették azt is, hogy Jan Fischer holnap Brüsszelben tárgyal José Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnökkel, az Európa Tanács soros elnökével. A téma ott is az uniós dokumentum csehországi ratifikálásának az ügye lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.