'Jeruzsálem Védelmezői' robbantottak Egyiptomban

Az Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű sínai-félszigeti dzsihádista csoport vállalta magára kedd éjjel az észak-egyiptomi el-Manszúra város tartományi biztonsági központja ellen elkövetett súlyos merényletet.

A csoport közleményben vállalt felelősséget a keddre virradóra végrehajtott pokolgépes támadásért, amely 15 ember, többségükben rendőrségi újoncok halálát okozta, és több mint 130 embert sebesített meg.

Nyilatkozatában az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) azt hangoztatta, hogy a hadsereg és a rendőrség személyi állományát vette célba, s megerősítette, hogy a terrorcselekményt egy öngyilkos merénylője vitte véghez.

A merénylet után nem sokkal Hádzim el-Beblávi miniszterelnök terrorszervezetnek nevezte a Muzulmán Testvériséget, közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét téve felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért. A Testvériség azonban elítélte "az egyiptomi nép egysége ellen irányuló" támadást, s a történtek kivizsgálását, a felelősök bíróság elé állítását követelte.

Az el-Manszúrai támadást egy nappal az után követték el, hogy a Gázai övezeti palesztin csoportokkal kapcsolatban álló Anszár Beit al-Makdisz felszólította az egyiptomi rendőrség és a hadsereg tagjait, hogy dezertáljanak, különben harcosaik végeznek velük. A hatóságok ezt a sínai-félszigeti csoportot teszik felelőssé azokért a gyilkos támadásokért, amelyeket Mohamed Murszi volt iszlamista államfő júliusi megbuktatása óta követtek el az egyiptomi biztonsági erők ellen.

Az amerikai kormány kedden "a lehető leghatározottabban" elítélte a Dakahlíja tartományi biztonsági erők székháza ellen végrehajtott terrortámadást. Jennifer Psaki külügyminisztériumi szóvivő kijelentette, hogy "az Egyesült Államok határozottan kiáll az egyiptomi nép mellett, amely azért dolgozik, hogy a demokrácia, a stabilitás és a gazdasági fellendülés felé vezető pályára állítsa az országot, egy erőszaktól mentes légkörben".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.