Netanjahu bekeményített Washingtonban

„Jeruzsálem nem telep, hanem a fővárosunk” - védte az építkezéseket az izraeli kormányfő, akit magyar idő szerint kedden éjjel fogad Barack Obama elnök.

Nem minden nap árulózzák le Barack Obamát a New York Times címlapján - de most szükség van rá. „Vigyázat! PSZF-ügynök a Fehér Házban!” – áll egy Jeruzsálemben lefotózott plakáton, amelyet egy izraeli szélsőjobboldali párt, az Erec Jiszrael Salanu jegyez. A képen az amerikai elnököt egy takarásban lévő fejkendős arab tünteti ki – azt nem magyarázzák el, hogy történetesen a szaúdi király.

A fotó tökéletesen érzékelteti a körülményeket, amelyeket Binjamin Netanjahu izraeli kormányfő otthon hagyott, mielőtt az országában rendkívül népszerűtlen, de a zsidó állam számára mindig megkerülhetetlen amerikai elnökhöz látogatna. A találkozó apropója ezúttal a miniszterelnök részvétele a befolyásos amerikai zsidó érdekvédelmi szervezet, az AIPAC összejövetelén. – A zsidó nép háromezer éve építette fel Jeruzsálemet, és a zsidó nép most (is) építi Jeruzsálemet, (amely) nem telep, hanem a fővárosunk – hangoztatta itt Netanjahu. Emlékezetes, az 1600 új, izraeli lakás építésének bejelentése a fő feszültségforrás a két ország között; az amerikaiak ezt a békefolyamat szellemével ellentétes lépésnek tartják. Jeruzsálemre technikailag ugyan nem vonatkozik az építkezések befagyasztása, de a Netanjahu számára belpolitikalag is kényes, ultraortodoxok lakta Rámát Slomó városrész helyzete vitatott: Izrael az 1967-es háborúban foglalta el, majd a külföld által el nem ismert lépéssel annektálta. (Ahogy minden izraeli kisiskolás tudja azt is: az ország fővárosa Jeruzsálem, ám a nemzetközi közösség szerint Tel-Aviv.) Netanjahu előzőleg 75 percre szállodájában fogadta az amerikai-izraeli feszültséget tíz napja a nyilvánosság elé táró Hillary Clinton külügyminisztert, de erről csak szűkszavú közleményt adott ki a washingtoni külügyi szóvivő: Megbeszélést tartottak a légkör javításához szükséges konkrét lépésekről." Clinton ugyancsak az AIPAC előtt - megvédve az építkezések miatti dörgedelmeit - értésre adta: az USA ugyan sziklaszilárdan és örökké kiáll Izrael mellett, de félreérthetetlenül a zsidó állam „lábára lép”, ha az adminisztráció helyteleníti az izraeli kormány politikáját.

Obama magyar idő szerint kedd éjjel fogadja Netanjahut, és számára amúgy is nagy nap a mai: aláírhatja az egészségügyi törvényt. A két ügy között összefüggés van. Robert Wexler, nemrég távozott demokrata párti képviselő felfedte a washingtoni Politicónak: minden közel-keleti politikus azt tudakolta nála, hogyan áll az amerikai egészségügy, értsd: mennyire erős belpolitikailag a Fehér Ház lakója, akivel meg kell birkózniuk. E kérdés most eldőlni látszik. A diplomáciai naptár zsúfoltságára amúgy jellemző, hogy George Mitchell, Amerika közel-keleti megbízottja hétfőn még Mahmúd Abbasz palesztin elnöknél vizitelt, majd a reptérre sietett, hogy jelen legyen az Obama-Netanjahu találkozón is

 

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél Washingtonban, a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC tanácskozásán 2010. március 22-én
Washington, 2010. március 23. Benjámin NETANJAHU izraeli miniszterelnök beszél Washingtonban, a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC tanácskozásán 2010. március 22-én, amikor beszédében kijelenti: Izraelnek joga van építkezni Jeruzsálemben, hiszen "a város nem telep". Az Izrael által az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő államuk fővárosának szánják. (MTI/EPA/MIKE THEILER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.