Jereván Moszkvát választotta

Örményország csatlakozik az Oroszország, Kazahsztán, valamint Fehéroroszország alkotta vámunióhoz, és részt kíván venni a tervek szerint 2015-re abból kialakuló Eurázsiai Gazdasági Szövetség létrehozásában is.

Ezt a kaukázusi ország elnöke, Szerzs Szarkszjan jelentette be, miután kedden orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában. A döntést Jereván nemzeti érdekeivel magyarázta, mondván, a hat szovjet utódállamot egyesítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagjaként fejleszteni akarják a gazdasági kapcsolatokat is e közösséggel.

A bejelentés meglepetést okozott, mivel Örményország július végén zárta le a társulási és vele együtt szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló tárgyalásokat az Európai Unióval. A megállapodást a tervek szerint az EU november végi, vilniusi csúcstalálkozóján írták volna alá. Az unió soros elnöki tisztét betöltő Litvánia külügyminisztere, Linas Linkevicius mindenesetre már bejelentette, hogy erre nem lesz lehetőség, ha Örményország a posztszovjet vámunióhoz csatlakozik. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a jereváni parlament programjából már törölték is az EU-egyezménnyel kapcsolatos meghallgatásokat, igaz, Szarkszjan államfő internetes honlapján közzétett nyilatkozatban hangoztatta, hogy továbbra is jó kapcsolatokra törekszik Brüsszellel és az európai partnerekkel, amelyek fontos intézményi reformok végrehajtásában segítettek Örményországnak.

Moszkvában elégedetten fogadták a jereváni döntést, amelyet a megfigyelők egyértelműen Oroszország győzelmeként értékelnek. Szerintük Örményország politikai döntést hozott, amelynek kézzel fogható gazdasági haszna is lesz, például az alacsonyabb gázárak formájában. A kaukázusi állam energiaellátása ugyanis szinte teljes egészében az orosz importtól függ, és Oroszország fontos támasza Örményországnak az Azerbajdzsánnal fennálló konfliktusban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.