Előre figyelmeztették az örmények a magyarokat

"Örményország két héttel Ramil Safarov kiadatása előtt figyelmeztette a magyar külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és a parlament vezetőit, hogy ne adják ki a foglyot Bakunak, s az elmúlt héten is folyamatosan tiltakozott" – tájékoztatta a Népszabadságot Ashot Alexanian, Örményország bécsi nagykövetségének – innen viszik a magyar ügyeket is – követe (a nagykövet jelenleg Jerevánban tartózkodik).

Alexanian elmondta, hogy a bécsi követségen keresztül küldött figyelmeztetéseket arra alapozták, hogy az azeri elnök öt évvel ezelőtt nemzeti hősnek minősítette a baltával gyilkoló katonatisztet, és tudni lehetett, hogy hazatérése után rögtön szabadon bocsátják.

"A magyarok megígérték, hogy nem adják ki Safarovot" – közölte Alexanian, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a két évvel ezelőtt hivatalos látogatáson Budapesten járt örmény államfő is erre kérte magyar partnereit.

A diplomata úgy tudja, hogy Safarov kiadatása szóba került Orbán Viktor két hónappal ezelőtti bakui látogatásakor, ezért Jerevánban most a magyar miniszterelnöknek, mint főtárgyalónak a nyilatkozatát várják. Ettől teszik függővé, hogy miként döntenek a diplomáciai kapcsolatok jövőjéről.

A szakítást Jereván ideiglenesnek tekinti.

A Népszabadság kérdésére a diplomata elmondta, hogy országa értesült a "hárommilliárd euró kontra fogolykiadatás" üzletről, de, mint kijelentette, a cáfolatot az ügyben Budapesttől várja. Alexanian természetesen tud arról, hogy a magyar kormány jegyzéket küldött Bakunak, tiltakozva az eljárás ellen, de mint mondta, ez már az események utáni megkésett reakció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.