Jemennek nem tetszik a nagykövetségek kiürítése

Még mindig az al-Kaida támadását várják Szanaában, a biztonsági erőknek állítólag már sikerült meghiúsítaniuk néhány terrorakciót. A jemeni hatóságok szerint biztosítani tudják a nyugati diplomaták védelmét, a nagykövetségek kiürítése éppen a szélsőségesek érdekeit szolgálja.

Magas a készültségi fokozat Jemenben, ahol a biztonsági erők minden percben azt várják, mikor támad az al-Kaida. A külföldi kirendeltségeket, kormányzati épületeket és a reptereket katonák és tankok veszik körül a jemeni fővárosban, Szanaában, és az egész városban ellenőrző pontokat állítottak fel.

A 19 közel-keleti és afrikai nagykövetségét vasárnap óta zárva tartó USA és Nagy-Britannia már kiürítette nagykövetségeit, és felszólították állampolgáraikat, hogy hagyják el az országot. Az amerikai légierő kedden kora reggel kezdte meg a munkatársak kimenekítését, védelmi források szerint 50 – 100 alkalmazottat vittek a németországi Ramstein légibázisra, közli az AP. Jemen kritizálta ezt a lépést, szerintük ugyanis képesek bizosítani a kirendeltségek védelmét, a nagykövetségek elhagyása csak a szélsőségesek érdekeit szolgálja.

Az Egyesült Államok azért szánta rá magát több nagykövetsége bezárására, mert sikerült lehallgatniuk egy titkos beszélgetést, melyben Ajman al-Zavahri, az al-Kaida vezére arra utasította a terrorszervezet arab-félszigeti ágát, hogy hajtsanak végre terrorcselekményeket. A The New York Times tegnapi tudósítása szerint a beszélgetésből arra lehet következtetni, hogy a legkomolyabb terrorcselekményéről lehet szó 2001. szeptember 11-e óta.

A jemeni hatóságok azt állítják, hogy már sikerült is meghiúsítaniuk néhány akciót, köztük olajvezetékek felrobbantását és többek között két, az olajexportban fontos szerepet játszó kikötőváros megrohamozását. A titkosszolgálatok állítólag felfedezték, hogy egy tucat al-Kaida-tag érkezett az elmúlt napokban a fővárosba, hogy ott egy nagyszabású akciót hajtsanak végre, melynek részeként robbantásokkal, öngyilkos merényletekkel támadtak volna külföldi kirendeltségekre és katonai épületekre.

Korábban az USA már küldött speciális egységeket a jemeni terrorizmus ellenes erők kiképzésre, a BBC Newsnight információi szerint most a Speciális Műveletek Egyesített Parancsnoksága (JSOC) olyan amerikai alakulatokat is felkészít, akik fel tudnak lépni az al-Kaidával szemben Jemenben. A JSOC együttműködik a CIA-vel, akik az elmúlt tíz napban négy dróntámadást hajtottak végre a terroristák ellen Jemenben. Tegnap négy fegyverest öltek meg, ma pedig állítólag hat al-Kaida taggal végeztek az ország déli részén. A The New York Times-nak nyilatkozó amerikai források szerint azonban egyelőre nem lehet felmérni, hogy a pilóta nélküli gépekkel végrehajtott akciók mennyire csökkentették a veszélyt, nem tudni ugyanis, hogy sikerült-e magas rangú al-Kaida tagokkal végezni.

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium is azt közölte, hogy a terrorfenyegetés az al-Kaida arab-félszigeti szárnyától (AQAP) jön, de részleteket nem árultak el. Az AP által idézett jemeni források szerint a mostani terrorakció bosszú lehet Szaid al-Sihri, az AQAP második legbefolyásosabb vezetőjének halála miatt, aki tavaly halt bele dróntámadás során szerzett sérüléseibe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.