Jemeni harcok az al-Kaidával

Húsz jemeni katona és az al-Kaida terrorszervezet három fegyverese halt meg szombaton a köztük kibontakozó összecsapásban a nyugat-jemeni Hodeida tartomány Dzsebel-Rasz városában.
A katonák akkor haltak meg, amikor a terrorszervezet fegyveresei minden irányból megostromoltak egy kormányzati épületet, és kifosztottak négy rendőrautót - írja a Híradó portálja.

Egy helyi közigazgatási vezető azt panaszolta, hogy már korábban kérték a szanaa-i hatóságokat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a régióban, de válaszra sem méltatták őket.

Jemenben sokhelyütt fellángoltak a felekezeti harcok az elmúlt hónapokban a húszi síita lázadók megerősödése óta. A húszik szeptember 21-én vonták ellenőrzésük alá a jemeni fővárost, és az ország középső, majd nyugati része felé nyomultak. Ezzel magukra haragították a szunnita törzseket és az al-Kaida fegyvereseit, akik eretnekeknek tartják őket.

A szunniták attól tartanak, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezer évig fennálló zaita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottjának mondják magukat. Az imamátusnak az 1962-es katonai puccs vetett véget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.