Szanaában is ostrom alatt az amerikai követség

A Mohamed prófétát kigúnyoló film ellen tüntetők Jemen fővárosában, Szanaában megrohamozták az amerikai kirendeltséget.

A szemtanúk szerint a nagykövetség területén több járművet felgyújtottak. A kivezényelt rohamrendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, a demonstrálóknak azonban sikerült előreverekedniük magukat az épülethez – írja a BBC. A kirendeltséget védő tengerészgyalogosok könnygázt, vízágyúkat is bevetettek, és állítólag tüzet is nyitottak a követségen randalírozó tömegre. A tüntetőknek nem sikerült áttörniük a biztonsági kordont, így magába az épületbe nem hatoltak be. A rendőröknek végül sikerült eltávolítani a demonstrálókat az épület területéről, de a tüntetés továbbra is tart. Eleinte elterjedt, hogy mindkét oldalon vannak sérültek, a Reuters viszont a nagykövetségről úgy értesült, hogy közülük senkinek sem esett bántódása.

A szanaa-i nagykövetség az egyik legveszélyeztetettebb amerikai érdekeltség a világon, már többször indítottak támadást ellene, így nem meglepő, hogy a rohamot sikerült feltartóztatni. A tüntetőket egy amatőr iszlám- és prófétagyalázó film, a Muzulmánok ártatlansága hergeli kedd óta: voltak tüntetések Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában. A líbiai Bengáziban szerdán egy támadás során megölték az USA líbiai nagykövetét, Christopher Stevenst és három másik diplomatát. Barack Obama amerikai elnök Stevens halála után ígéretet tett arra, hogy a merénylet elkövetőit felelősségre vonják. Washingtonban azt gyanítják ugyanis, hogy a merényletet 2001. szeptember 11. évfordulójára időzítették, nem spontán akció volt.

Bengáziban – a Moammer Kadhafi rezsimjét tavaly megdöntő líbiai forradalom központjában – később már szimpátiatüntetést tartottak az Egyesült Államok mellett. „A gyilkosok nem az iszlámot képviselik”, „Stevens minden líbiainak barátja volt” – állt a transzparenseken. A felháborodás azonban máshol még tart. Csütörtökön a Gázai övezetben égettek amerikai zászlókat, a radikális hitszónok, Muktada asz-Szadr hívei pedig az iraki Kútban gyújtottak fel csillagos-sávos és izraeli zászlókat is. Teheránban Svájc nagykövetségénél volt tiltakozó akció – mivel az Egyesült Államok és Irán között nincs diplomáciai kapcsolat, az amerikai érdekeket az alpesi ország képviseli –, a pakisztáni hatóságok pedig készültséget rendeltek el az Iszlámábádban várható megmozdulások miatt. Marokkóban és Szudánban kisebb incidensekre került sor, Kairóban pedig a Tahrír téren tüntettek az Egyesült Államok és a film ellen: az amerikai nagykövetséghez vezető úton a tüntetők több kocsit is felgyújtottak. A kedd óta tartó erőszakot Mohamed Murszi államfő csak ma, csütörtökön ítélte el.

Az amerikai követség épületére másznak tüntetők Szanaában
Protesters climb a fence at the U.S. embassy in Sanaa September 13, 2012. Hundreds of Yemeni demonstrators stormed the U.S. embassy in Sanaa on Thursday in protest against a film they consider blasphemous to Islam, and security guards tried to hold them off by firing into the air. Yemen's embassy in Washington said no casualties were reported when the protesters stormed the U.S. embassy compound in Sanaa on Thursday. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.