Német gyerekeket is megöltek a jemeni emberrablók

Holtan találták meg Jemenben azt a kilenc külföldit, akit a múlt héten raboltak el az arab országban - közölték helyi biztonsági forrásból.

Az áldozatok között hét német, egy brit és egy dél-koreai állampolgár van. Mindannyian egy kórházban dolgoztak a fővárostól, Szanaatól mintegy 240 kilométerre északnyugatra fekvő Szaada városban. Kirándulni voltak, amikor elrabolták őket.

A jemeni hírügynökség szerint egy német házaspárt, a három gyereküket, két német ápolónőt, továbbá egy brit mérnököt és dél-koreai feleségét hurcolták el az ismeretlen tettesek. A felnőttek egy nemzetközi szervezet alkalmazottai voltak.

A hétfői, nem hivatalos, de a hatóságoktól származó, anonim közlés szerint a holttesteket pásztorok találták meg. Három nő hullájára megcsonkítva bukkantak rá. Korábban az a hír terjedt el, hogy két gyereket épen és egészségesen találtak meg.

A berlini külügyminisztérium nem tudta megerősíteni a veszteség hírét, de közölte, hogy válságstáb dolgozik az ügyön, a szanaai német nagykövetséggel együttműködve. Információkat gyűjt a brit nagykövetség is.

A térségben egy törzsi vezető az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet gyanúsította meg a gyilkosságokkal.

Jemenben a különböző törzsek gyakran külföldiek elrablásával próbálják rákényszeríteni a kormányt követeléseik teljesítésére. Az utóbbi 15 évben a délnyugat-ázsiai országban több mint 200 külföldit hurcoltak el, akiknek túlnyomó többsége épen és egészségesen kiszabadult. Egyetlen emberrablás végződött csak a túszok halálával: három brit és egy ausztrál állampolgár vesztette életét 1998 decemberében, amikor a biztonsági erők megpróbálták kiűzni rejtekhelyükről az iszlamista túszszedőket.

A jemeni hatóságok vasárnap jelentették be, hogy két nappal korábban elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik legfontosabb helyi vezetőjét. A letartóztatott Hasszán Husszein bin Alvan volt a felelős azért, hogy előteremtse a Jemenben és a szomszédos Szaúd-Arábiában végrehajtott terrortámadások anyagi fedezetét - közölte a szanaai védelmi minisztérium. A tárca közleményében "az egyik legveszélyesebb al-Kaida-terroristának" nevezte a szaúdi állampolgárságú férfit. Biztonsági források szerint az illetőt két napja fogták el Marib tartományban, Jemen keleti részén.

Az al-Kaida harcosai több jemeni törzsben is menedékhez jutnak, főként a Szaúd-Arábiával határos tartományokban. Januárban bejelentették, hogy egyesítették jemeni és szaúdi erőiket, és megalapították az arab-félszigeti al-Kaidát. Az arab világ legszegényebb országaként Jemen jó toborzó terep a számukra, ráadásul stratégiai fekvése miatt is értékes. Közel esik a nagy olajtermelő államokhoz, és az Ádeni-öböl partján, Szomáliával szemben fekszik, ahol a terrorszervezet szintén fokozza aktivitását.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.