Jelentés: a palesztinok rosszul bírják a kritikát

A palesztinok a Gázai övezetben és Ciszjordániában egyaránt megpróbálják elhallgattatni az elégedetlenkedőket és rendszeresen börtönökben kínozzák az újságírókat a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentése szerint, amelyet a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet ismertetett.
A New York-i székhelyű szervezet arról számolt be, hogy a Ciszjordániában uralmon lévő mérsékelt Fatah párt vezette Palesztin Hatóság és riválisa, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet is "letartóztat, bántalmaz és bűnügyi eljárás alá vet a hatóságokat békés kritikával illető újságírókat és társadalmi aktivistákat".

A HRW szerint Ciszjordániában a Palesztin Hatóság biztonsági erői letartóztatták a palesztin kormányt korrupcióval vádoló zenészeket és aktivistákat, Gázában pedig többek közt őrizetbe vettek és megfélemlítettek egy újságírót, aki lefényképezett egy szemetesben ételmaradékot turkáló asszonyt.

Az őrizetbe vetteket verték és rugdosták a biztonságiak, megtagadták tőlük az alvást és a megfelelő étkezést, és órákon át kényelmetlen testhelyzetekben tartották őket - derül ki a HRW jelentéséből.

Dzsamal Dajani, a Palesztin Hatóság képviseletében kijelentette, hogy az efféle incidensek csak elszigetelt esetek, amelyek nem tükrözik kormánya hivatalos politikáját, valamint az újságírókat több alkalommal a rágalmazási törvény következtében tartóztatták le. "Támogatjuk a szólásszabadságot, és az újságírói szabadságot Ciszjordániában" - hangsúlyozta. A gázai történésekért felelős Hamász nem reagált a HRW jelentésére.

A radikális Hamász 2007-ben utcai harcokban legyőzte a Fatah párt fegyveres erőit, és elűzte a rivális párt képviselőit a Gázai övezetből. Azóta kudarcot vallottak az egyezkedési kísérletek, a két frakciónak nem sikerült megbékélnie egymással.

Október elejére Ciszjordániában és a Gázai övezetben is helyhatósági választásokat hirdettek, amelyek a szakértők szerint a Hamász megerősödését hozhatják a Fatah vezette Palesztin Hatóság területén, Ciszjordániában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.