„Korunk legsúlyosabb menekültügyi válságának vagyunk tanúi"

A világ vezetői több millió menekültet ítélnek elviselhetetlen életre, több ezret pedig halálra azáltal, hogy nem biztosítják számukra az alapvető humanitárius védelmet – vezette fel az Amnesty International azt a jelentést, amelyet június 20-án Bejrútban, a Menekültek Világnapján fog nyilvánosságra hozni.

A Menekültügyi világválság: cinkos közöny (The Global Refugee Crisis: A conspiracy of neglect) című jelentés több millió menekült elképesztő szenvedését vizsgálja Libanontól Kenyáig és az Andamán-tengertől a Földközi-tengerig, és radikális változtatásra szólít fel abban a tekintetben, ahogy a világ a menekülteket kezeli.

„Korunk legsúlyosabb menekültügyi válságának vagyunk tanúi. Több millió nő, férfi, és gyermek embertelen háborúk közepette küzd az életben maradásért emberkereskedők hálózata és olyan kormányok mellett, amelyek önző politikai érdekeket hajszolnak, ahelyett, hogy alapvető emberi együttérzést tanúsítanának" – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára, aki hozzátette, a menekültügyi válság a XXI. század egyik legmeghatározóbb kihívása, és a nemzetközi közösség reakciója szégyenteljes kudarc.

Az Amnesty International a menekültvédelmi rendszer újraindítására dolgoz ki javaslatot, és felszólít minden államot, hogy vállaljon nagyobb kötelezettséget az ügyben. A szervezet arra kér, hogy a világ országai hozzanak létre egy globális menekültügyi alapot, és mindegyikük ratifikálja az ENSZ Menekültügyi Egyezményét. Azt is szeretnék, ha tisztességes módon működő rendszerekben bírálnák el a menekültek kérelmeit.

„A világ többé már nem teheti meg, hogy csak ül a babérjain és nézi, ahogy a Libanonhoz és Törökországhoz hasonló országok hatalmas terheket vállalnak magukra" – hangsúlyozta Shetty, majd megjegyezte, a kormányoknak világszerte kötelességük, hogy mindent megtegyenek a biztonságot kereső emberek életben maradásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.