Jeb Bush, a kötéltáncos

Az egyensúlyozásról szól majd Jeb Bush következő egy éve, aki hétfőn bejelentette, hogy versenybe száll a Fehér Házért. Az egykori floridai kormányzónak egyszerre kell majd kihasználnia a Bush nevet és elhatárolódnia még mindig népszerűtlen bátyjától. Ugyanígy kell egyensúlyoznia saját pártja szélsőségesei és a mérsékelt közép között.

Már fél éve egyértelmű volt, hogy a 62 éves politikus csatlakozik a közel tucatnyi indulóból álló republikánus mezőnyhöz, és próbálja megszerezni a párt elnökjelölti posztját. Ám ez a hétfői, Miamiban tartott kampánynyitón vált hivatalossá. Itt is kiderült, hogy a Bush név egyszerre áldás és átok. Édesapja George Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke, bátyja pedig George W. Bush, az ország 43. elnöke. Nem titok, hogy Jeb Bush a több évtizedes munkával felépített Bush-féle pénzgyűjtő szervezetet és kapcsolati hálót használta fel ahhoz, hogy kampánypénzt gyűjtsön. De az „örökség” sok fejtörést is okoz. Az utóbbi hónapokban négyszer is megkérdezték tőle, hogy ha ő lett volna az elnök 2003-ban, és minden ma ismert információ birtokában lett volna, megtámadta volna-e Irakot. Jeb Bush négyszer négyféle választ adott.

Jeb Bush a hivatalos kampánynyitón Miamiban
Jeb Bush a hivatalos kampánynyitón Miamiban
Carlo Allegri / Reuters

A kampánylogón is csak az áll: Jeb!, azaz a vezetéknevet egy felkiáltójel helyettesíti. A rendezvényen egyik volt Bush elnök sem volt jelen, ott ült viszont egy egykori first lady, Barbara Bush, Jeb édesanyja. Bush maga említette meg édesapját és testvérét, elismerve: privilégium, hogy már születésekor két későbbi elnököt ismert. Ám hozzátette, hogy senkinek sem „jár” az elnöki pozíció a családi kapcsolatai vagy önéletrajza alapján. „A verseny nyílt, ahogyan annak lennie kell” – mondta. Valóban nehéz megjósolni, ki lesz a republikánus jelölt.

A néhány hónapja még húszszázalékos támogatottsággal az élen álló Bush népszerűsége tíz százalékra csökkent. A neve mellett Jeb Bush másik kényes pontja, hogy a republikánus párton belül mérsékeltnek számít. Az alacsony részvétellel zajló párton belüli választások a tőle jobbra álló, szélsőségesen konzervatív jelölteknek kedveznek. Jeb Bush mindeközben próbál az a jelölt lenni, aki számos választói csoportot képes megszólítani, azaz esélye lehet 2016-ban egy demokrata jelölttel szemben is.

Azt, hogy minden csoport szavazatára számít, már a hétfői beszéd során világossá tette. A rendezényt a Miami Dade főiskolán tartották, ahol minden más iskolánál több spanyol ajkú hallgató tanul. A közönség soraiban nagyon sok ázsiait, afroamerikait és hispanót lehetett látni. Bush színpadra lépése előtt egy kubai együttes énekelt, majd egy kolumbiai édesanya méltatta a fogyatékkal élő gyermekekért végzett munkáját. Bush pedig hangsúlyozta, hogy felesége mexikói, és néhány mondatot mondott is tökéletes spanyolsággal. Az már 2012-ben is kiderült, hogy a spanyol ajkú lakosság támogatása nélkül elnökválasztást nyerni gyakorlatilag lehetetlen, így Bush számára előny lehet, hogy a republikánus többséggel szemben támogatja az országban illegálisan tartózkodó 11 millió bevándorló státuszának rendezését.

Donald Trump saját pénzből kampányol

Az ingatlan- és médiacézár Donald Trump is bejelentette tegnap, hogy versenybe száll ez elnökjelöltségért a republikánus oldalon. A televíziós celebritásként is ismert Trump jelöltségét egyelőre a média és a politikai elit sem veszi túl komolyan, ő viszont annál inkább. Kijelentette: a politikusok nem oldanak meg semmit, ezért olyan sikeres üzletemberre van szüksége az országnak, mint ő. „Nincs szükségem senki pénzére. A saját pénzem fogom használni a kampányban –mondta. – Tényleg gazdag vagyok.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.