„Minél tovább tart, annál nagyobb lesz a pánik”

A republikánusok Jeb Busht tartják a megállíthatatlannak tűnő Donald Trump ellenszerének, miközben a jelöltek 17 fős csoportja az első tévévitára készül. A demokrata oldalon eddig Hillary Clinton jelöltsége egyértelműnek tűnt, ám Joe Bidenből még ellenfél lehet.

Beau Biden a halálos ágyán magához hívta édesapját, az Egyesült Államok alelnökét. Joe Biden meglepetten hallotta a felszólítást: szálljon harcba a Fehér Házért, ne engedje át azt a Clinton házaspárnak.

– Apa, ez a te igazi éned – mondta az alelnöknek 43 éves fia, aki május végén hunyt el.

A fenti jelenetet a The New York Times (NYT) neves kolumnistája írta meg. Maureen Dowd szerint a 72 éves politikus az elmúlt hetekben valóban elkezdett arról beszélgetni ismerőseivel, hogy versenybe száll. Döntés még nincs, a cikk szerint azért sem, mert Biden jóban van Hillary Clintonnal, és tetszett neki a történelmi küldetés, hogy a demokrata párt az ország első fekete elnöke után az első női elnökét adja.

Ha Biden beszáll a versenybe, az Barack Obamát is kényes helyzetbe hozhatja. Az elnök eddig – ha nem is nyíltan, de – Clinton mellett állt. Bidennel viszont jó a kapcsolata, Beau halála óta pedig különösen figyelmes vele. A demokrata pártban mindenesetre vannak, akik megkönnyebbülnének, ha Biden is elindulna. Bár Clinton megállíthatatlannak tűnik a párton belüli versenyben, a teljes népesség körében már gyengébbek a pozíciói: a republikánusok mellett a függetlenek is egyre ellenszenvesebbnek találják, és nem bíznak benne. A demokraták vezetésében egyre többen aggódnak, mi lesz, ha Clinton vállalhatatlanná válik – például a külügyminiszterként használt magán-e-mailezése miatt. A szeptemberben kezdődő, a bengázi amerikai konzulátus elleni 2012-es támadással kapcsolatos kongresszusi meghallgatások is sokat árthatnak Clintonnak. Az amerikai sajtó szerint Biden valódi alternatívát nyújtana.

Eközben a republikánus jelöltaspiránsok az első televíziós megjelenésükre készülnek. Helyi idő szerint hétfő este a 17 hivatalosan is induló jelöltből 14 válaszol majd a kérdésekre. Nem vita lesz, egymással nem állhatnak szóba, de „gyakorolhatnak” a csütörtöki megmérettetésre. Akkor lesz az első valódi elnökjelölti vita, amelyet a Fox News tévécsatorna és a Facebook szervez. Ott csak 10 jelölt jelenik meg, a kedd déli közvélemény-kutatások döntenek a bejutókról.

Az ingatlancézár Donald Trump biztosan ott lesz, hetek óta ő vezeti a republikánus mezőnyt. Nem ártottak neki sem az idegenellenes, a mexikóiakat gyalázó kijelentései, sem a John McCain arizonai szenátort és az amerikai hadifoglyokat lesajnáló kijelentései. Ennek ellenére a párt vezetése és az elemzők is egyhangúan úgy vélik, Trumpnak esélye sincs megszerezni az elnökjelöltséget. Bár sokan támogatják, még többen állítják: nincs az a pénz, hogy Trumpra szavazzanak.

Az NYT minapi riportja szerint ez Jeb Bushnak kedvez. – Minél tovább tart, annál nagyobb lesz a pánik – mondta a lapnak Trump média-ámokfutásáról Alex Castellanos, a republikánus párt egyik veterán politikai stratégája. – Nem engedhetjük meg magunknak a luxust, hogy bimbózó jelöltekkel flörtölgessünk. Trump lángra lobbantotta az egész pártot. A legnehezebb pokrócot kell rádobni a tűzre, hogy kialudjon, és ez jelenleg nem más, mint Jeb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.