Javultak a szlovák–magyar kapcsolatok

Az elmúlt évtizedben javult a viszony Szlovákia és Magyarország között – derült ki a Polis közvélemény-kutató intézet felméréséből, amely a pozsonyi SITA hírügynökség felkérésére készült.

A megkérdezettek 44,9 százaléka vélekedett úgy, hogy javult a kapcsolat, s mindössze 10,3 százalékuk felelte azt, hogy romlott a helyzet a két szomszédos ország között. Egyharmaduk viszont nem észlelt lényeges változást az elmúlt évek során.

Jóval egyértelműbben ítélték meg a szlovákok és a felvidéki magyar nemzeti közösség együttélését, amely a válaszadók 63,6 százaléka szerint jó, csaknem egynegyedük megítélése alapján nagyon jó. Arra a kérdésre, hogy minek vagy kiknek köszönhető ez a javulás, a legtöbben a Robert Fico vezette Smer-SD kormányerőt és a Híd pártot (egyaránt 25 százalék) nevezték meg, a Szlovák Nemzeti Pártban lezajlott tisztújítást (11,9), valamint a magyar kormányt (7,5) tüntették fel. A Magyar Közösség Pártját a megkérdezettek 1,3 százaléka említette meg.

Az ügynökség arra is kíváncsi volt, vajon miként értékelik Szlovákia és a hazájukkal szomszédos országok kapcsolatát. Legtöbben Csehországról (85,2) vélték úgy, hogy ezek problémamentesek. A további sorrend szerintük: Ausztria, Lengyelország, Magyarország és Ukrajna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.