Javult Schumacher állapota

Az életveszély még nem múlt el, de a Forma–1 hétszeres világbajnok német pilótája jobban van, mint tegnap.

Javulás következett be Michael Schumacher állapotában – jelentette be kedden az a grenoble-i kórház, ahova vasárnapi síbalesete után a Forma–1 hétszeres világbajnok német pilótáját beszállították.

Michael Schumacher a 2004-es olasz nagydíjon
Ferrari Formula One world champion driver Michael Schumacher of Germany waves to supporters at the end of the second free practice session for the Italian Grand Prix at the Monza race track in northern Italy in this September 10, 2004 file photo. Retired seven-times Formula One world champion Schumacher was in 'critical' condition with head injuries after an off-piste skiing accident in the French Alps resort of Meribel, his agent said on December 29, 2013. REUTERS/Giampiero Sposito/Files (ITALY - Tags: SPORT MOTORSPORT F1 HEALTH)

Jean-Francois Payen professzor bejelentése szerint Schumacheren a család beleegyezésével hétfő éjjel egy második műtétet is végrehajtottak, az ez utáni vizsgálatok mutatják, hogy javult, „relatíve stabil” az állapota. Ezzel az autóversenyző azonban még nincs túl a veszélyen – tette hozzá azonban a professzor, aki szerint időt nyerni sikerült, az ekövetkező órák viszont kritikusak.

Schumacher vasárnap délelőtt, a dél-franciaországi Méribel síparadicsomában indult neki síelni az egyik fiával. Egy pályán kívüli útvonalon – két pályát összekötő részen – siklottak, amikor Schumacher elesett és a fejével nekicsapódott egy sziklának. A fia hívta a hegyi mentőket. Mivel Schumacher láthatóan sokkot kapott, bekísérték a közeli Moutiers kórházába. Itt zavartan viselkedett, nem tudott válaszolni a neki feltett kérdésekre. Később az eszméletét is elveszítette, és már így szállították át a grenoble-i kórházba. Most mesterséges kómában tartják.

Schumacheren először vasárnap hajtottak végre életmentő agyműtétet, majd hétfő éjjel még egyet, Payen kedd délelőtt erről tett bejelentést. Szerinte a család „nehéz döntést” hozott, amikor beleegyezett, hogy Schumachert másodszor is megműtsék. Bár a tavaly a Forma-1-től végleg visszavonult autóversenyző a baleset idején sisakban volt, mindkét agyféltekéje károsodott, koponyaűri vérömlenye és agyi ödémája van. Ennek kapcsán kedden a grenoble-i kórház egyik professzora, Emmanuel Gay azt mondta, Schumacher agyán „egy kicsit mindenhol” bevérzések támadtak. A „tipikus síbalesetről” beszélő orvosi kar szerint ha nincs rajta a sisak, valószínűleg a helyszínen meghal.

Kórházi bejelentések szerint nem kizárt, hogy Schumacher maradandó agykárosodást szenved. Január 3-án lesz 45 éves.

Eközben a család rengeteg együttérző üzenetet kap. Megszólalt többek között Steffen Seibert német kormányszóvivő is, jelezve, Angela Merkel kancellárt és a németek millióit is rendkívüli módon megdöbbentette, ami Schumacherrel történt. „Reméljük, hogy felépül” – mondta a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.