Javulhat Kína és Japán kapcsolata

Nagy lépésnek nevezte a kínai-japán kapcsolatok normalizálásának útján a kínai külügyminiszter azt a négypontos megállapodást, amelyről a felek pénteken állapodtak meg Pekingben. Vang Ji szombaton találkozott japán kollégájával, Fumio Kisidával.

Az elmúlt évtizedek mélypontjára süllyedő diplomáciai és gazdasági kapcsolatoknak lendületet adhat az az elvi nyilatkozat, amelynek alapján a két ország helyre kívánja állítani a politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet. Peking és Tokió egyaránt elismerte: a kelet-kínai tengeri Tiaojü/Szenkaku szigetekkel kapcsolatban eltérő álláspontot képviselnek.

A kínai diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy a japán félnek komolyan kell vennie a megállapodást és tartania kell magát ahhoz. Vang szerint Tokiónak el kell köteleznie magát a kétoldalú kapcsolatok megjavítása mellett.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Vang a történelem helyes értelmezésére figyelmeztette Japánt, és arra, hogy cselekvéseiben, ideológiájában végérvényesen szakítson a múltjához köthető agresszióval. A tárcavezető azt kérte, hogy Tokió fogadja megértéssel és kezelje tárgyilagosan Kína fejlődését.

Kisida, aki az Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (APEC) miniszteri találkozójára érkezett a kínai fővárosba, a mintegy 50 percen át tartó megbeszélésen egyebek között kifejtette hazájának a kelet-kínai szigetek hovatartozásával kapcsolatos álláspontját, miközben azt is kijelentette, hogy az elvi megállapodást fontos fejleménynek tartja, s azt országa kész betartani.

A japán politikus újságíróknak azt nyilatkozta, hogy partnerével megállapodott a magas szintű tárgyalások újraindításában is. Úgy vélte, lehetőség nyílt arra, hogy a japán-kínai kapcsolatok visszatérjenek a normális kerékvágásba. Beszámolt arról is, hogy partnerének jelezte: Japán kész könnyíteni egyes kínai utazók vízumhoz jutásán. Kisida kérte, hogy a vasárnaptól Pekingben tartózkodó Abe Sindzó kormányfőnek legyen alkalma tárgyalni az APEC-csúcs házigazdájával, Hszi Csin-ping, kínai elnökkel.

Sajtóértesülések szerint a találkozóra nagy valószínűséggel sor kerül, de annak részleteit még nem véglegesítették. A japán miniszterelnök 2012. decemberi hivatalba lépése óta nem folytatott hivatalos tárgyalást a kínai elnökkel.

Korábbi információk szerint a csúcstalálkozó feltételéül Pekingben azt szabták, hogy Tokió ismerje el, a Tiaojü/Szenkaku-szigetek szuverenitását illetően vita van a két ország között. A jelek szerint azonban erre, ebben a megfogalmazásban, csakúgy mint arra, hogy Abe Sindzó tegyen ígéretet, nem látogatja meg a jövőben a japán háborús főbűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyt, Tokió nem hajlandó. Kisida szombaton azt nyilatkozta, a japán álláspont a vitatott szigetek ügyében változatlan.

Kisida és Vang, aki egykor hazája nagyköveteként szolgált Tokióban, nemzetközi események alkalmával először augusztusban találkozott, majd szeptemberben, de ezeket a rövid megbeszéléseket egyik fél sem tekintette formális, hivatalos eszmecseréknek.

A szintén Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton a térség szempontjából is hasznos, "konstruktív kezdeti lépésnek" nevezte a kínai-japán közeledést szolgáló friss megállapodást és az Egyesült Államok részéről üdvözölte a feszültségek csökkentésére irányuló lépést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.