Elnöki látogatással javítanák a horvát–magyar viszonyt

Áder János köztársasági elnök meghívására keddtől háromnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Kolinda Grabar-Kitarovic, a Horvát Köztársaság elnöke.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy Áder János szerda délelőtt fogadja horvát kollégáját a Sándor-palotában. A KEH azt is közölte, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic ugyancsak szerdán találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és ellátogat a Budapesti Corvinus Egyetemre. Az egyetem meghívója szerint a horvát államfő Horvátország hozzájárulása a közép-európai együttműködéshez címmel tart előadást.

A horvát Nova TV a múlt héten jelentette be: Kolinda Grabar-Kitarovic Budapestre készül, hogy javítson a két ország viszonyán. Az utazást a televízió tudósítójának erősítette meg az államfő múlt szerdán a New York-i ENSZ-székházban.

A menekültváltság, és a magyar-horvát határon épülő kerítés miatt az elmúlt hetekben jelentősen megromlott Budapest és Zágráb viszonya. A két ország között folyamatos a diplomáciai pengeváltás. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton azt nyilatkozta egy interjúban, hogy „nem fél a határzártól", Orbán Viktor miniszterelnökről pedig azt mondta, hogy „radikális kommunistából radikális antiliberálissá vált".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.