Járványveszély a Fülöp-szigeteken

– Kétségbeejtő a helyzet, talán a legkétségbeejtőbb azok közül a katasztrófák közül, amelyekről valaha tudósítottam. Öt nappal a pusztító erejű Haiyan tájfun után sem látjuk még a mentőalakulatokat vagy segélyszervezeteket – jelentette Taclobanból Anderson Cooper, a CNN riportere.

Leyta tartomány egykor 220 ezres városában csak a pusztulás nyomait lehet találni, egyelőre nincs jele a helyreállításnak. Hasonlóan drámai tudósítást közölt a városból a BBC forgatócsoportja, akik szerint ugyan szerdától már érkeztek C-130-as katonai repülőgépek szállítmányokkal, ám eszüket vesztett emberek ezrei várakoznak a repülőtéren, hogy valamelyik gép elvigye őket. Jöttek például amerikai katonai gépek is az Élelmezési Világprogram (WFP) szállítmányával, ám csak amerikai állampolgárokat vettek fel visszafelé. Halottak fekszenek továbbra is Tacloban központjától távolabb az utak szélén, s az ivóvíz hiányában is járványveszély fenyeget. Kétségbeesett, segélykérő emberek mindenütt, akiknek nincs hol fedelet, menedéket keresnie, miközben szerdán újra esni kezdett az eső. Külföldi segélyszervezetek azt panaszolták, hogy a szomszédos Ceburól napok óta nem tudnak átjutni Taclobanba. Szerdán elsőként egy francia-belga csoport tábori kórházát tudták felállítani. Hiába érkezett több száz katona a városba, a BBC beszámolója szerint továbbra is fosztogatnak, sőt, lövöldözés is hallható volt.

Benigno Aquino elnök és a Fülöp-szigeteki kormány védekezni kényszerül, sőt, vissza is támad a nemzetközi média jelentései miatt. Az államfő szerdán újra visszautasította a segélyszervezetek becsléseit, hogy a szupertájfun legalább tízezer életet követelt volna, szerinte a halottak száma inkább 2500-hoz közelít. Más kérdés, hogy a kormány az ország történetének legnagyobb logisztikai kihívásával néz szembe, hiszen a tájfun és következményei 11 millió embert érintenek. Aquino kabinetfőnöke elismerte, hogy kezdetben nem volt elég hullazsák, talán ezért húzódott el az elhunytak összegyűjtése. Ám immár négyezer zsákot szállítottak a katasztrófa által leginkább sújtott Leyta városaiba. Aquino közben a CNN-nek nyilatkozva azoknak a fejlett országoknak az erkölcsi felelősségét hangsúlyozta, amelyek okozzák döntő részben a globális felmelegedést, s ezzel kockáztatják olyan országok lakosainak életét, amelyek kevésbé képesek megvédeni magukat.

A Fülöp-szigeteki elnök azt ígérte, hogy az elsődleges segélyakciókat követően a tájfunban érintett családok tízezreinek lakásait fogják újjáépíteni, ám ezeknek ellenállóbbnak kell lenniük a környezeti változások hatásainak. Reuben Sindac rendőrségi szóvivő cáfolni próbálta, hogy érdemi törvénysértések történtek volna Tacloban városában, szerinte inkább csak alaptalan rémhírek terjedtek. A biztonsági erők már ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Tecson John Lim, Tacloban vezetésének tagja szerint a városban az épületek 90 százaléka semmisült meg. Elismerte, hogy a fosztogatások is folytatódnak, immár egyre több a betörés az épen maradt házakba is, miután az üzleteket, áruházakat már kiürítették. „A fosztogatás azonban ilyen helyzetben nem bűn, hiszen az életbenmaradás érdekében történik” – mondta Lim a Reuters tudósítójának. Szerinte segély eddig az embereknek csak a 20 százalékához jutott el.

Közben egyre több ország segélyszállítmánya és mentőalakulatai érkeznek a Fülöp-szigetekre. Egyebek között az Egyesült Államok 20 millió, Nagy-Britannia 16 millió, Japán 10 millió, Ausztrália 9,3 millió dollár értékű humanitárius segélyt ajánlott fel. Az Ázsiai Fejlesztési Bank pedig 500 millió dolláros hitelt nyújt az újjáépítéshez. A tájfun a délkelet-ázsiai ország fő mezőgazdasági termékét jelentő rizs számára hatalmas károkat okozott, az ültetvények egyharmada, a cukornádnak majd fele és a kókuszpálmák nagy része is elpusztult. A BBC becslései szerint csupán emiatt a 95 milliós Fülöp-szigetek GDP-je öt százalékkal alacsonyabb lesz. Valamelyes vigaszt jelenthet a szerencsétlenségben, hogy az előrejelzések idén hétszázalékos növekedéssel számoltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.