Jaros a PSZ-en kívül folytatja

Új társadalmi-politikai mozgalom létrehozásának tervét jelentette be hétfőn Dmitro Jaros, aki nemrég mondott le a szélsőséges ukrán nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) vezetői tisztségéről.

Az új szervezet alapító kongresszusát februárra tervezik. A PSZ honlapján közzétett írásában Jaros kifejtette: a Jobboldali Szektor mint mozgalom kinőtte kereteit, megerősödött, és eljött az ideje, hogy fejlődésének új szakaszába lépjen. Szavai szerint országos méretű, minden ukrán hazafit egyesítő szervezetté kell válnia „radikalizmus nélkül, de egyben a liberális demagógiától is mentesen".

Hangsúlyozta, hogy céljuk változatlanul az ukrán állam egységének megőrzése, és nem térnek le a „forradalom útjáról", de határozottan elutasítják azt az „álforradalmi tevékenységet, amely veszélyezteti az ukrán állam létét, és foltot ejt a hazafiak hírnevén". A PSZ volt vezetője ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Jobboldali Szektor vezetése az ő jelenléte és egyetértése nélkül fogadott el november elején új „forradalmi stratégiát", amelyben egyebek mellett illegitimnek minősítette a jelenlegi kijevi vezetést Petro Porosenko elnökkel az élen. Ez volt az a pont, amely miatt Jaros végül a lemondás mellett döntött.

A jelenlegi vezetés ellenzéke vagyunk, de nem tartjuk helyénvalónak a véres és eleve bukásra ítélt lázadásokat" – szögezte le, a PSZ önkéntes fegyveres alakulatáról viszont azt mondta, hogy nőnie és fejődnie kell. Leszögezte, hogy ez az alakulat része lesz az újonnan létrejövő szervezetnek.

A 44 éves Dmitro Jaros – aki tavaly ősztől független parlamenti képviselő, 2015 áprilisától pedig az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének tanácsadója – november 11-én közölte a Facebook közösségi oldalon, hogy távozik a két évvel ezelőtti, Majdanként ismertté vált, kijevi, kormányellenes tüntetéseken létrejött Jobboldali Szektor éléről. Továbbra is vezetője maradt viszont a szervezet Kelet-Ukrajnában harcoló önkéntes alakulatának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.