Japánban jön a hideg leállás

Több mint négy hónap múltán stabilizálódott a katasztrófa sújtotta japáni reaktorok állapota, és megkezdődött az előkészítése az úgynevezett hideg leállásnak.

A hideg leállás hat hónapon belül megvalósulhat - jelentette be szerdán a tokiói kormány és a reaktorokat üzemeltető TEPCO cég.

Ahhoz, hogy kijelenthessék a reaktorok stabilizálódását, több feltételnek teljesülnie kellett. Egyrészt már nem nő a hőmérsékletnek a reaktorok nyomástartályának alján, másrészt a kezdeti problémák után jól működik a szennyezett víz tisztítását végző, sebtében összeállított rendszer, valamint a nitrogén-befecskendezés segít megelőzni az esetleges további robbanásokat.

A hideg leálláshoz az kell, hogy nyomástartályok alján 100 Celsius-fok alá essen a hőmérséklet, és hogy ellenőrzés alatt tudják tartani a radioaktív anyagok kiáramlását. A Fukusima-1 erőmű környékén "a megfelelő mértékűre csökkent" a sugárzási szint - olvasható a kormány és a TEPCO közös közleményében.

"A baleset következményeit még nem számoltuk fel, de folyamatosan haladunk előre" - jelentette ki Kaeida Banri kereskedelmi és ipari miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.