Japán politikusok emlékeznének a vitatott szigeteken

Japán politikusok hajóval indultak a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek felé, hogy ott a második világháborúban elesett japán katonákra emlékezzenek. Kína figyelmeztette őket, törvénytelen, amit tesznek.

Állítólag egy húsz hajóból álló japán flotta indult a japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett kelet-kínai-tengeri szigetek felé, várhatóan vasárnap reggel érnek majd partot. A politikusok azokra a japán katonákra emlékeznek majd, akik a második világháborúban Kelet-Kína elfoglalásakor estek el.

-Meg akarjuk mutatni a nemzetközi közösségnek, hogy a szigetek hozzánk tartoznak. Japán jövője forog kockán –mondta az AFP-nek az egyik részt vevő politikus.

Kína szerint az akció sérti „területi szuverenitását”, és ez volt részükről az utolsó csepp a pohárban.

Ezen a héten szerdán, Japán kapitulációjának 67. évfordulóján egy hongkongi halászhajóval kínai aktivisták érkeztek a szigetekhez, hogy jelképesen elfoglalják azokat. Őket elfogták, majd pénteken szabadon engedték.

Az öt szigetből álló szigetcsoportot egyébként Tajvan is magáénak mondja. A terület stratégiailag fontos, itt vezet keresztül egy csomó tengeri útvonal, valamint igen gazdag halban, és állítólag olajlelőhelyek is vannak a környéken.

Kína szerint a szigetek ősidők óta hozzájuk tartoznak, Japán viszont azt állítja, az 1980-as években saját irányításuk vonták a szigeteket, miután meggyőződtek, hogy azok lakatlanok. A szigetek japán közigazgatás alá esnek, Okinava prefektúrához tartoznak. A szigetek közül három egy japán üzletember tulajdonában van, ő adja bérbe őket a japán államnak.

Legutóbb 2010-ben robbant ki nagyobb vita a szigetek miatt, akkor egy kínai halászhajó ütközött az őt üldöző japán parti őrséggel. A hajó kapitányát akkor 18 napig fogva tartották, az eset Japánban és Kínában is nacionalista megmozdulásokhoz vezetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.