Japán pénzzel oldja meg a területvitát

A Szenkaku-szigetek – amelyeket Kínában Diaoyu-szigeteknek hívnak – magántulajdonosának Tokió kétmilliárd jent ajánlott fel, az üzlet pedig állítólag már meg is köttetett.

Hivatalos bejelentés még nincs, de a japán sajtó szerdán kormányzati forrásokra hivatkozva szivárogtatta ki, hogy Tokió megveszi a Szenkaku-szigeteket, így oldva meg azt a területi vitát, amelyet évek óta folytat Kínával. Az ott Diaoyu-szigetek néven ismert szigetcsoport ára állítólag 2,05 milliárd jen (átszámítva 26 millió dollár, több mint öt és fél milliárd forint), és az üzletről már meg is van az elvi megállapodás. Ez utóbbit jelentősen megkönnyítette, hogy az egyébként japán fennhatóság alatt lévő szigetcsoport öt szigetéből három egy japán üzletember, Kurihara Kunioki tulajdonában van, aki eddig is bérbe adta őket az államnak. Fudzsimura Oszamu japán kormányszóvivő az egészből egyelőre csak annyit ismert el, hogy folynak a tárgyalások a szigetcsoport megvásárlásáról. A Kyodo japán hírügynökség szerint Kunioki hétfőn egyezett meg a kormánnyal a szigetek eladásáról, a hónap végéig pedig az üzlet részleteit is tisztázni fogják.

Japán és Kína között már többször a pattanásig feszült a húr a szigetcsoport miatt, amelyre Peking és nem mellesleg Tajvan is igényt tart. A viszály tárgya, hogy a közigazgatásilag Okinavához tartozó lakatlan terület közelében lévő hatalmas olaj- és gázkészletekre melyik ország teheti rá a kezét. A diplomáciai válság mélypontja 2010 volt, miután a szigetek közelében a japán parti őrség feltartóztatott egy kínai halászhajót, amelynek kapitányát őrizetbe vették és kihallgatták. Pekingben az incidens miatt 24 órán belül kétszer is a külügyminisztériumba kérették a japán nagykövetet, a tárca pedig ingerült hangon tudatta, hogy „a helyzet nem megfelelő kezelése a kínai–japán kapcsolatok széles körére hatással lehet”. Az indulatok idén augusztusban újra magasra csaptak, amikor a japán hatóságok őrizetbe vették azokat a kínai aktivistákat, akik kitűnő időzítéssel, a japán kapituláció 67. évfordulóján hajóztak el a szigetekhez, és partra is szálltak az egyiken. Bár az aktivistákat végül elengedték, az akciójukra válaszul útnak indult japán nacionalista politikusok egy csoportja is, akik országuk százlaját is kitűzték a szigeteken.

Az aktivisták letartóztatása ellen Kínában országszerte nagyszabású tüntetésekkel tiltakoztak. Sok helyütt égtek a japán zászlók és a japán autók, de néhol a japán éttermek is. Niva Uicsiro pekingi japán nagykövet akkor azt mondta, „Tokió számára nem kétséges, hogy a Szenkaku-szigetek történelmileg és nemzetközi jogilag Japán területéhez tartoznak”.

Tokió még 2010 augusztusában döntött arról, hogy 25 szigetet állami tulajdonba vesz, közöttük a Szenkaku-szigetekkel. A 6,3 négyzetkilométeren elterülő szigetcsoport öt földdarabból és három zátonyból áll.

A japán sajtóban szerdán megszellőztetett ügyletre kínai részről egyelőre Hong Lei külügyi szóvivő reagált. Ő azt mondta, Peking élénk figyelemmel kíséri a fejleményeket, és minden szükséges lépésre hajlandó területi szuverenitása védelmében.

A háborús japán zászló másolatát tépi szét egy kínai tüntető egy augusztusi demonstráción
A copy of Japan's military flag is torn by a protester holding China's national flag outside the Japanese embassy in Hong Kong August 16, 2012, after 14 Chinese activists were detained by the Japanese authorities at the Senkaku or Diaoyu Islands on Wednesday. Japan has decided to deport Chinese activists who were arrested for landing on an island claimed by both Tokyo and Beijing, Kyodo news agency reported on Thursday, a move that could ease tensions between the Asian rivals. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.