Japán nem kér bocsánatot

Kan Naoto miniszterelnök a kínai hajóskapitány szabadon engedése után leszögezte, hogy Tokió tárgyalni sem kíván Pekinggel a Szenkaku-szigetek jogállásáról, mert azok Japánhoz tartoznak.

Kan Naoto japán miniszterelnök közölte, hogy Tokió nem hajlandó sem bocsánatot kérni Pekingtől, sem kártérítést fizetni neki a kínai hajóskapitány elfogása miatt. A politikus vasárnap leszögezte, hogy Tokió tárgyalni sem kíván Pekinggel a Szenkaku-szigetek jogállásáról, mert azok Japánhoz tartoznak.

Peking szombaton követelt bocsánatkérést és kártérítést Japántól amiatt, hogy a szigetország parti őrsége szeptember 7-én elfogta egy kínai halászhajó kapitányát a vitatott hovatartozású szigeteknél. A japán hatóságok csak pénteken engedték szabadon a hajóskapitányt. A tengeri incidensből súlyos diplomáciai viszály kerekedett.

Szato Szatoru japán külügyi szóvivő is reagált vasárnap a pekingi felszólításra. Közleménye szerint Peking követelése alaptalan és teljesen elfogadhatatlan. Sem történelmi, sem nemzetközi jogi szempontból semmi kétség sem fér hozzá, hogy a Szenkaku-szigetek országunk szerves részét képezik, és mi jogosan tartjuk ellenőrzésünk alatt őket - áll a szóvivő közleményében, amely ugyancsak leszögezi, hogy ilyen tekintetben nincs rendezetlen területi vita Japán és Kína között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.