Japán megerősíti védelmét Kínával szemben

Japán úgy döntött pénteken, hogy 2020-ig megerősíti védelmi képességét déli szigetein, így szállva szembe Kína növekvő katonai erejével, amely Tokió szerint aggasztja Ázsiát és az egész világot.

Japán megerősíti védelmét a déli szigeteken: e jelentős stratégiai váltás szakítást jelent azzal a japán védelmi politikával, amelyet a szigetország északi részére dolgoztak ki a hidegháború idején, hogy gátat szabjanak a lehetséges fenyegetésnek a Szovjetunió, majd Oroszország felől.

A balközép kormány által pénteken elfogadott, "Irányelvek a nemzetvédelmi programról a következő tíz évre" című dokumentum elítéli észak-Koreát, Japán fő ellenségét is mint "a stabilitáshiány nyomasztó és súlyos tényezőjét".

Az önvédelmi erők — ez a fegyveres erők hivatalos neve a pacifista japán alkotmányban — eszerint mostantól a déli szigetek fölötti ellenőrzésre összpontosítanak, amelyek közül többet Peking is a magáénak tekint.

A dokumentum előirányozza egyebek közt a tengeralattjárók számának növelését a jelenlegi 16-ról 22-re, valamint a légierő vadászgépparkjának korszerűsítését. Ugyancsak tervezik a védelmi képesség erősítését az észak-koreai rakétákkal szemben, megkettőzve, háromról hatra növelve a Patriot (PAC-3) föld-levegő rakétaelhárító rakéták bázisainak számát és négyről hatra az SM-3 elfogórakétákkal felszerelt torpedórombolókét.

"Kína gyorsan korszerűsíti hadseregét és fokozza tevékenységét a területével szomszédos vizeken — hangsúlyozza a stratégiai dokumentum. — Mivel Kína híján van az átláthatóságnak katonai és biztonsági kérdésekben, e tendencia aggasztja a térséget és a nemzetközi közösséget."

Tekintve a hidegháború vége óta kialakult új környezetet, a következő tíz évre szóló program szerint áthelyezik az eddig az északi Hokkaido szigetén, Oroszországgal szemben állomásozó kontingenst, kivonnak 200 harckocsit a 600-ból és ugyancsak 200-at a 600 tüzérségi ütegből. Ezzel szemben az ajánlás szerint szárazföldi, tengeri és légierőket telepítenek a déli Rjúkjú-(Nanszei-)szigetekre, közel Okinavához, ahol több mint 20 ezer amerikai katona állomásozik.

Az alkotmány szerint, amelyet Japán 1945. augusztusi kapitulálása után kényszerített ki az Egyesült Államok, a szigetországnak "mindörökre le kell mondania a háborúról". Az önvédelmi erők — amelyeknek, mint a nevük mutatja, csak védelmi feladatuk van - jelentősebb hadsereget alkotnak, mint Franciaországé vagy Nagy-Britanniáé, s igen jól felszereltek.

 

Japán katonák készenlétben
Members of Japan's Self-Defence Forces' airborne unit stand at attention during the military's review at Asaka Base in Asaka, near Tokyo October 24, 2010. REUTERS/Issei Kato (JAPAN - Tags: MILITARY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.