Japán kap még egy pajzsot

Az új rakétavédelmi rendszer kiépítéséről Leon Panetta amerikai védelmi miniszter állapodott meg Tokióban.

Helyszín egyelőre még nincs, de új rakétavédelmi rendszert építenek ki Japánban az amerikaiak az észak-koreai nukleáris fenyegetés ellen – erről született megállapodás Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és japán kollégája, Morimoto Szatosi egyeztetésein Tokióban. Az Egyesült Államoknak jelenleg hadihajókon van egy megfigyelőrendszere a régióban, és ha a japán szárazföldön felállítják az újat, az lehetőséget teremt ennek a mobilizálására.

Bejelentésében Panetta sietve hangsúlyozta, hogy az új amerikai rakétavédelmi rendszer nem Kína ellen irányul, egyedüli célja a védelem egy esetleges észak-koreai atomfenyegetéstől. Tokió évek óta együtt dolgozik Washingtonnal a nukleáris fenyegetés elhárításán, és több szárazföldi és tengeri rakétaindító bázisa is van már. Az új rendszert valahol Dél-Japánban építik ki, de az biztos, hogy nem Okinava szigete lesz a helyszín.

Panetta megjegyzése ellenére Kínában valószínűleg meglehetős ingerültséggel veszik tudomásul az új rakétavédelmi rendszerről szóló bejelentést, ugyanúgy, ahogy Oroszországot sem nyugtatja meg túlságosan, hogy a Kelet-Európában kiépítendő rakétapajzs kizárólag Irán ellen irányul. Panetta szerint egyébként az új rendszer nemcsak Japán, hanem az Egyesült Államok területét is képes megvédeni az észak-koreai fenyegetéstől. Phenjan a tavasszal vágott bele egy 850 millió dolláros rakétakísérletbe, a rakéta azonban a halak nagy örömére egy perccel kilövés után a tengerbe zuhant, és magával vitte a hullámsírba Ragyogó Csillagot, a rajta lévő műholdat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.