Japán is beszáll a kalózok elleni harcba

Japánban hónapokig tépelődtek, végül úgy döntöttek: megvédik saját hajóikat és állampolgáraikat. Később esetleg másokat is.

Több hónapos heves vita után Japán úgy döntött: haditengerészete részt vesz a Szomália partjainál a kalózok megfékezésére irányuló nemzetközi akcióban. Elsősorban a japán hajókat fogják védeni, illetve azokat, amelyek japán árut szállítanak, vagy japán legénységgel hajóznak.

A BBC értesülései szerint azonban a jogi és politikai folyamatok szükségessége miatt még hónapokat vehet igénybe, amíg a hadihajók megkaphatják a parancsot az indulásra.

A hosszú vita és a fenti korlátozások azért voltak szükségesek, mert Japánnak a második világháború után elfogadott alkotmánya erősen korlátozza a fegyveres erők mozgásterét. A hadműveleteket gyakorlatilag az önvédelemre szűkíti. A kormány azonban azt fontolgatja, hogy új jogszabályokat vezet be, amelyek lehetővé teszik, hogy külföldi hajókat is védelmezzenek, és hogy a haditengerészetnek ne csak önvédelem esetén legyen joga fegyvert használni. A kisebb, baloldali japán pártok ellenzik a javaslatot - tudatta a Reuters.

A japán haditengerészet hajói - arról még nem érkeztek hírek, hogy mennyi - kínai, india, amerikai és európai hadihajókhoz fognak csatlakozni az Ádeni-öbölben. Japán hajót még nem raboltak el a kalózok, ám háromra rálőttek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.