Japán dokk bukkant fel az amerikai partoknál

A szerkezet több mint nyolcezer kilométert hánykolódott, mire megérkezett az USA nyugati partjaihoz. A dokk az egy évvel ezelőtti cunami idején szakadt el a japán partoktól. Szakértők szerint még egymillió tonnányi hulladék lehet a vízben.

A húsz méter hosszú dokkon lévő tábla alapján a szerkezet az Észak-Japánban lévő Misawa kikötőből származik, innen egyébként még két dokk szakadt el. A szerkezet 8050 kilométert utazott, mire tizenöt hónap alatt elérkezett az amerikai partokhoz.

A dokkot először egy nagy bárkának nézték. Miután észlelték a tárgyat, Oregon szenátora, Ron Wyden azonnal felszólította a hatóságokat, hogy kövessék nyomon az útját, ugyanis az olyan nagy, hogy veszélyezteti a hajókat és a szörfözőket is.

A betonból, fémből és gumiabroncsból álló szerkezet tele volt tengeri csillaggal és kagylókkal, mire megérkezett az Oregon állambeli Portland partjaihoz. Még olyan növények is voltak rajta, amelyek Japánból érkeztek. A sok idegen organizmus az oregoni egyetem egyik kutatója szerint valós veszélyt is jelenthet a helyi élővilágra.

A 165 tonnás dokk ugyan nem radioaktív, a rendőrség azonban nem enged senkit a közelébe addig, amíg a hatóságok el nem döntik, hogy mi legyen vele. Állítólag két lehetőség van. Az egyik, hogy elszállítják a parttól, és valahol megszabadulnak tőle, a másik, hogy már a parton szétszedik. A táblát viszont mindenképpen elrakják. A misawai kikötő mindenesetre kijelentette, nem kéri vissza. A helyi lakosok ugyan nem mehetnek közel hozzá, a part közelében állandóan dugó van, mert mindenki látni akarja.

A szakértők szerint a következő hónapokban még egy csomó hasonló tárgyat vethet partra a víz, egyes számítások szerint ugyanis még körülbelül egymillió tonna hulladék úszhat a vízben. Áprilisban az amerikai parti őrség már elsüllyesztett egy japán hajót, amely legénység nélkül jutott el Alaszka partjaiig. Egy hónappal később egy motortulajdonos azonosította Harley-Davidsonát, amely a cunami után 6400 kilométerrel arrébb, Kanadában bukkant fel.

A japán dokk 15 hónapig utazott
Oregon Parks and Recreation Department photograph shows a very large and heavy dock measuring 7' tall, 19' wide and 66' long that has washed ashore on Agate Beach one mile north of Newport, Oregon on June 6, 2012. The Japanese consulate has confirmed that the dock washed ashore on Agate Beach is debris from the March 2011 tsunami in Japan. REUTERS/Oregon Parks and Recreation Department/Handout (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.