Atomfegyvert akar Japán?

A korábbi példáktól eltérően Japánban ma már nem számít botránynak felvetni a nukleáris moratórium felmondását. Van, aki arra figyelmeztet, átgondolt biztonságpolitikai stratégia nélkül a szigetország Karthágó sorsára juthat.

Japán biztonságát a második világháború óta az Egyesült Államok garantálja. Az távol-keleti országban azonban egyre többen figyelik aggodalommal az észak-koreai atomprogramot, illetve Kína és Oroszország fegyverkezését. Az elmúlt években több politikus felvetette, hogy a szigetországnak meg kellene fontolni a nukleáris moratórium felmondását.

Az elmúlt években kiszivárgott információk szerint a kormány a hatvanas években titkos megállapodást kötött az amerikai kormánnyal, és engedélyezte, hogy nukleáris rakétákkal felszerelt amerikai tengeralattjárók is behajózzanak a szigetország kikötőibe.

Az atomfegyverkezés az elmúlt évtizedekben tabunak számított. A háborús agressziót kirobbantó országban, amely aztán a világ eddigi egyetlen atomcsapását szenvedte el, érthető módon nem sokan támogatták a nukleáris fegyverkezés ötletét - írja a The Japan Times. Az elmúlt években azonban mintha megkérdőjeleződne a hallgatólagos konszenzus: az észak-koreai atomprogram és a térség két atomhatalma, Kína és Oroszország fegyverkezése miatt egyre többekben vetődik fel a atomfegyverkezés lehetősége. Sokakban fogalmazódik meg a kérdés: vajon tényleg beváltaná-e az Egyesült Államok az ígéretét éles helyzetben, és valóban Japán segítségre sietne-e.

2006-ban több politikus megpendítette, hogy érdemes lenne tárgyalásokat kezdeni a nukleáris fegyverkezésről. Akkor még óriási botrányt tört ki a felvetés kapcsán.

Tavaly januárban Nakaszone Jaszuhiro korábbi miniszterelnök arra figyelmeztetetett, hogy átgondolt biztonságpolitikai stratégia nélkül Japán könnyen a Róma által elpusztított Karthágó sorsára juthat. A konzervatív politikus kifejtette, hogy amennyiben a jövőben az Egyesült Államok nem hajlandó garantálni Japán biztonságát, Tokiónak meg kell fontolnia, hogy atomfegyverkezésbe kezdjen, hogy vészhelyzet esetén megvédje magát Kínával és Észak-Koreával szemben.

A volt miniszterelnök szavait azonban már nem kísérte nagy megbotránkozás. Hatojama Jukio ellenzéki vezér, aki a következő választások után minden bizonnyal miniszterelnök lesz, szintén utalt rá, hogy nem zárja ki a japán atomprogram lehetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.