Lemondana a japán császár, de nem tud

Akihito japán császár lemondana, de a japán jogszabályok ezt egyelőre nem teszik lehetővé. 

Lemondana Akihito japán császár, ami a modern Japán történelmében példa nélküli eset lenne, legutoljára ugyanis 1817-ben történt ilyen. A 82 éves császár helyi idő szerint délután háromkor jelentette be, hogy rossz egészségügyi állapota és kora miatt már nem tudja megfelelően ellátni a feladatait. Akihito leköszönését úgy is lehetne értelmezni, hogy így kíván beleavatkozni a politikába, a japán alkotmány szerint ugyanis a császárnak nincs politikai hatalma. A BBC azt írja, hogy a japán parlamentnek jogszabályt kell módosítania ahhoz, hogy a császár lemondhasson. Abe Sindzó miniszterelnök hamarosan reagál a császár szavaira.

Akihito császár és Micsiko császárné
Akihito császár és Micsiko császárné
Reuters

Akihitónak korábban szívműtéte volt és prosztatarákkal is kezelték, a japán média pedig már a múlt hónapban arról cikkezett, hogy Akihito a következő években leköszön.

Ez volt egyébként a második alkalom, hogy Akihito a televízión keresztül üzent, először 2011-ben, a cunami után tette ezt meg. Japánban ritka.

Japánban a császárokat isteni származásúnak tartották, Akihito apja, Hirohito a második világháború után adta fel ezt a státuszt, onnantól kezdve a császár a japán állam és nemzet egységének szimbóluma. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.