Januárban lemond Robert Fico?

Határozottan cáfolta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, kormányalelnök a pozsonyi ellenzéki politikusoknak azt az értesülését, miszerint Robert Fico kormányfő januárban egészségi okok miatt távozik a posztjáról.

„Csak az év végéig marad, mert addig tölti be Szlovákia júliustól tölti be az Európai Unió féléves soros elnökségi tisztségét. Jövőre más politikus lép a helyébe, de nem kizárt azt sem, hogy előrehozott választások lesznek országunkban, mert eléggé feszült a viszony a kormánykoalíciós partnerek között" - jelentette ki Richard Sulík. A legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke jól értesült kormánypártiak nem hivatalos tájékoztatására hivatkozott. 

Fico áprilisban egy parlamenti ülés előtt. Az édesanyja biztosan szeretné meggyőzni
Fico áprilisban egy parlamenti ülés előtt. Az édesanyja biztosan szeretné meggyőzni
David W. Cerny / Reuters

Értesüléseit a pozsonyi tárcavezető a TA 3 hírtelevízió vasárnapi politikai beszélgetőműsorában pletykának, illetve az ellenzéki politikus vágyálmainak minősítette. „Nincs szó ilyesmiről, a kormányfő állapota fokozatosan javul, június elején a kabinet valamennyi tagjával együtt Brüsszelbe utazik, ahol az EU vezetőivel tárgyalunk majd uniós elnökségünk legfontosabb céljairól" - közölte a belügyminiszter.

Ugyanígy vélekedett a pozsonyi köztévében (RTVS) Ján Richter, munka-szociális-és családügyi miniszter: „Robert Fico aránylag fiatal és küzdő típus, ezért sincs alapja az ilyen híreszteléseknek. Kívánjuk neki mindannyian azt, hogy töretlen egészségben töltse ki négy esztendős megbizatási idejét" - jelentette ki.

Az 52 éves szlovák kormányfőn április 22-én kétszeres és sikeres bypass-műtétet hajtottak végre a szív-és érbetegségek pozsonyi országos központjában, ahol ezután másfél hétig lábadozott. Három nappal azután, hogy hazaengedték, váratlanul megjelent a pozsonyi kormányhivatalban és ő vezette a kabinet ülésének első részét.

Értesüléseink szerint kezelőorvosai igyekeztek eltanácsolni ettől a szándékától, figyelmeztették arra, hogy nagy kockázatot vállal, mert az állapota állapota rosszabbodhat, de ő hajthatatlan maradt. Fico évek óta gerincbántalmaktól szenved, tavaly ideggyulladással kezelték. 2014-ben focizás közben elszakadt az Achilles-ina. Közeli munkatársai szerint az utóbbi időben a kormányülést is meg kellett szakítani múló rosszullétei miatt.

A Novy cas megszólaltatta a kormányfő édesanyját, aki elmondta: szeretné meggyőzni a fiát, hogy minél előbb hagyja ott a politikusi életpályát, és térjen vissza az ügyvédi foglalkozásához. „Róbertre évek óta óriási nyomás nehezedik, a stressz már vészesen kikezdte az egészségét. Intő jel az is, hogy édesapja aránylag fiatalon, szívelégtelenségben hunyt el" - vallotta meg a pozsonyi napilapnak a 74 éves özvegyasszony.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.