Janicsárok New Yorkban

Tehetetlenséggel nem lehet vádolni Recep Tayyip Erdogan török kormányfő testőreit. Mint a janicsárok a középkori csatákban, úgy törtek utat a mérsékelt iszlamista politikus biztonsági emberei az ENSZ New York-i palotájában.

Mint a világszervezet belső ügyeiről tájékozató Turtle Bay (Teknősbéka-öböl) blog beszámolt róla Erdogan testőrsége az ENSZ biztonsági szolgálatával keveredett kézi tusába. Az eset még múlt pénteken történt, amikor Erdogan szeretett volna bejutni az ülésterembe, ahol Mahmud Abbasz palesztin elnök készült bejelenteni: átadta a palesztin államiság ENSZ Biztonsági Tanácsi-elismerését kérő levelét Ban Ki Mun főtitkárnak.

Kiderült, a két biztonsági szolgálat nem tudott egyetértésre jutni, hogy Erdogan milyen útvonalon menjen be a Közgyűlés üléstermébe. Miután a törökök kicsit késésben voltak, a rövidebb utat választották. Erre az ENSZ biztonságiak közölték velük, hogy akár „fizikai kényszer” alkalmazásával, de megállítják őket. Kisebb lökdösődés alakult ki, amely során – mint török újságírók beszámoltak róla – valaki Erdoganhoz is hozzáért. Erre a török testőrök „bevadultak” és elkezdődött az igazi bunyó.

A verekedés mértékéről nehéz pontos képet alkotni, annyit tudni, hogy egy ENSZ-alkalmazottat bordasérülésekkel kórházba vittek. A Turtle Bay idézett olyan értesüléseket, melyek szerint az adok-kapok folyatódott, amikor Erdogan később átment Törökország állandó ENSZ-képviseletére, hogy ott találkozzon Bill Clinton volt amerikai elnökkel. ENSZ-szes források szerint a török testőrök szó szerint utat törtek maguknak és Erdogannak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár időközben bocsánatot kért az a szerencsétlen félreértésért, amelyet szóvivője szerint mindenki megelégedésére sikerült rendezni. Gregory Starr, az ENSZ biztonsági szolgálatának főnöke – aki korábban az amerikai külügyminisztérium biztonsági vezetője volt – az ügyben átfogó vizsgálatot rendelt el és a verekedésben részt vett biztonsági emberek közül többeket a vizsgálat végéig felfüggesztett a szolgálat alól – írta a Turtle Bay.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.