Jana Fischerova: Nem kiegyensúlyozott a jelentés

A jogállamiság és az emberi jogok magyarországi helyzetéről a svéd liberális Kerstin Lundgern és a cseh konzervatív Jana Fischerova készített jelentést. Az utóbbi azonban lemondott.

Megkeresésünkre ezt a tényt megerősítette, majd így folytatta: "Két okból határoztam így. Egyrészt azt szorgalmaztam, hogy ezt a jelentést majd csak azt követően vitassuk meg, ha már ismert lesz az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság álláspontja. Ezt a javaslatomat nem fogadták el. A másik indokom pedig az volt, hogy a magyarországi helyzet értékelését nem tartom kiegyensúlyozottnak. Arra is felhívtam kolléganőm figyelmét, hogy azokat a módosításokat és intézkedéseket, amelyeket ő javasol, az Európa Tanács néhány más tagországában nem érvényesítik. Több államban nincs Alkotmánybíróság, Finnországban például ezt a testületet a parlament alkotmányjogi bizottsága helyettesíti, amely egyértelműen politikai szerv. Csehországban pedig elég gyakran neveznek ki volt politikusokat alkotmánybírákká, de nem csak nálunk" – közölte a képviselő asszony.

Fischerova arra a kérdésünkre, hogy mégis mi a véleménye az Orbán-kormány tevékenységéről, az alábbiakat válaszolta: "Orbán Viktor demokratikusan megválasztott kormányfő. Nem kell a kabinet minden lépésével egyetértenünk. Diplomatikusan fogalmazva: néhány döntése nagyon vakmerő. A politikai kifogásokat azonban egyértelműen külön kell választani az alkotmányellenesség feltételezésétől. Személy szerint a magyar alaptörvényt nem tartom sem illegitimnek, sem pedig antidemokratikusnak."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.