Ján Kubis: Vizsgálja meg a dunaszerdahelyi rendőrattak dokumentumait a két ország belügyminisztere

A révkomáromi kormányfői találkozóig hiányzott a magyar fél részéről a politikai akarat az érdemi párbeszédhez - mondta án Kubis szlovák külügyminiszter a pozsonyi Pravdának.

Ján Kubis szlovák külügyminiszter a pozsonyi Pravda pénteki kiadásában megjelent interjújában ismét elítélte Ján Slotának a magyarságot sértő, olykor kimondottan gyalázó megnyilvánulásait, amelyektől szerinte Ján Fico nemcsak múlt szombaton, hanem már korábban is elhatárolódott.

Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy egészen a révkomáromi kormányfői találkozóig hiányzott a magyar fél részéről a politikai akarat az érdemi párbeszédhez. „Mégsem helyénvaló, ha az egyik kabinet valóságos hidegháborút indít a szomszédos állam kabinetje ellen, holott mindketten uniós tagországok vagyunk és kétoldalú alapszerződés is létezik. Most már úgy tűnik, hogy a magyar partner is tudatosította a párbeszéd fontosságát“ - vélekedett a szlovák diplomácia vezetője, aki a továbbiakban elismerte, hogy feleslegesen borzolta a kedélyeket a szlovákiai magyar tankönyvek ügye.

Hangsúlyozta azonban, hogy a jelenlegi kormány politikája nem kisebbségsellenes, s az eddigi vitás kérdéseket mindig az érintettek megelégedésére oldották meg. „Igy lesz ez a vitatott tankönyvek esetében is“ - közölte.

Arra a kérdésre, hogy a szlovák kormány miért nem tesz eleget a magyar kabinet és Gyurcsány Ferenc kérésének, s miért nem vizsgáltatja ki a dunaszerdahelyi rendőrattak indokoltságát és szakszerűségét, a pozsonyi külügyér így válaszolt: „ Ilyesmit csak rendkívüli fejlemények esetében  rendelnek el. Például független vizsgálat zajlik Oroszország és Grúzia háborúskodásáról Dél-Oszétiában. Nincs semmi okom kételkedni a szlovák legfőbb ügyész állásfoglalásában, aki a rendőri beavatkozást törvényesnek minősítette. Úgy gondolom, az lesz a legjobb, ha a szlovák és a magyar belügyminiszter találkozik, megtekintik a fényképeket és minden más dokumentumot. Ezek után pedig a magyar tárcavezető odahaza közölné, hogy amit látott, azt elegendő bizonyítéknak tartja-e. Ugyanakkor a történteket más szemszögből is szükséges elemezni. A magyar parlamentben is elhangzott, hogy több héttel a szlovákiai bajnoki mérkőzés előtt  a magyar szélsőségesek  megemlékezést szerveztek az első bécsi döntés évfordulóján. Királyhelmecen ezt egyenruhában tették meg. Eközben érkezett a magyarországi labdarúgó csapatok több száz főnyi keménymagja és más  szélsőséges a dunaszerdahelyi találkozóra.“ - nyilatkozta Ján Kubis.

A napilap munkatársai megkérdezték a szlovák külügyminisztert, Pozsony eleget tesz-e annak a magyar kérésnek, hogy ideiglenesen függesszék fel, majd vonják vissza azt a rendelkezést, amely december 1-jétől tiltja azt, hogy szlovákiai bajnoki mérkőzésekre idegen ország zászlait és más nemzeti jelképeit vigyék a szurkolók.

„Gyurcsány Ferenc csak a magyar zászlóról beszélt a révkomáromi tárgyalásokon, holott minden külföldi ország lobogójára és más jelképére egyaránt vonatkozik az új szlovák tiltó jogszabály. Amikor ezt a javaslatát meghallottam, őszintén szólva elállt a lélegzetem. Ugyanis okulnunk kellene a történelemből, amikor hasonló zászlólengetések fölösleges feszültséget keltettek. Ezért a magyar kormányfő javaslatát finoman fogalmazva meggondolatlannak tartom“ - hanzott a válasz.

Végezetül arról faggatták Ján Kubist, hogy a szlovák fél nem készül-e gesztust gyakorolni azáltal  is, hogy Gyurcsány Ferenc hatpontos bizalomerősítő javaslata közül legalább egyet vagy akár többet elfogad? Például miért ne lehetne a szlovákiai nemzetiségi iskolákban például magyarországi matematika, biológia vagy más tankönyvből tanítani és tanulni? - kérdezték az interjút készítő újságírók.

A szlovák külügyminiszter válaszában azt fejtegette, hogy nem ismeri a vonatkozó jogszabályokat, ezért nem tud konkrét feleletet adni. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a tankönyvek cseréjénél sokkal lényegesebb előrelépést jelentene a már készülő közös történelemkönyv megjelenése  és használata, mert ez a kiadvány lényegesen hozzájárulhat a közös történelmünk értékeléséhez, a különböző szempontok és értékelések összevetéséhez. „Jómagam például úgy vélem, hogy Magyarországon sokan máig nem tudatosítják, mekkora traumát jelentett számunkra az 1938. Mi viszont valószínűleg nem mérjük fel kellőképpen, hogy mekkora traumát jelentett a második világháború utáni lakosságcsere“ - hangoztatta a szlovák külügyminiszter

Jan Kubis szlovák külügyminiszter
Jan Kubis szlovák külügyminiszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.