Jan Fischer zászlót bontott

– Ha megválasztanak elnöknek, sosem fogok kormánytagnak vagy más tisztségbe kinevezni szélsőséges nézeteket hirdető, továbbá korrupcióba keveredett személyt – jelentette ki Jan Fischer, akit a jövő évi, csehországi közvetlen elnökválasztás legnagyobb esélyesének tartanak.

Neves cseh művészek, további közéleti személyiségek és nagyvállalkozók jelenlétében mutatta be pénteken Prágában Jan Fischer államfőjelölt az Új bizalom című programját.

A jövő évi, csehországi közvetlen elnökválasztás legnagyobb esélyesének legfontosabb célja a nagypolitika és a közügyek iránt eluralkodott közömbösség fokozatos megszüntetése.

– Ha megválasztanak elnöknek, sosem fogok kormánytagnak vagy más tisztségbe kinevezni szélsőséges nézeteket hirdető, továbbá korrupcióba keveredett személyt – szögezte le. Václav Klaus jelenlegi elnök megnyilvánulásaira utalva hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy az államfő olyan nézeteket hangoztasson, amelyek éles ellentétben állnak a kabinet meghatározó politikai irányvonalával. A kampányára egyetlen fillért sem fogad el pártoktól vagy állami cégtől. – Legfeljebb harmincmillió koronát (hozzávetőleg 330 millió forint – a tud. megj.) költök el, amelyet saját megtakarított pénzemből, továbbá magánszemélyek adományaiból teremtek elő – tette hozzá.

A hatvanegy éves közgazdász Mirek Topolánek kabinetjének bukása után, 2009. április 9-én került a Cseh Statisztikai Hivatal elnöki székéből a szakértői kormány élére. Másfél éves tevékenységének köszönhetően az egyik legnépszerűbb cseh politikussá avanzsált. 2010 őszétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke. Erről a posztjáról nemrég mondott le, mert csak az elnökválasztási kampányra összpontosít. Jelenleg 30 százalék körüli támogatottsággal vezeti az elnökjelöltek listáját, a 15 százalékos Milos Zeman előtt.

Csehországban először rendeznek közvetlen elnökválasztást a jövő év elején. Václav Klaus második megbízatási ideje március 7-én jár le. Az első fordulóban az nyer, aki megszerzi a leadott érvényes szavazatok több mint ötven százalékát. Ellenkező esetben második körre kerül sor, amelyben a legtöbb voksot felmutató jelölt győz. Kilenc ismert prágai politikus jelentette be, hogy megmérettetné magát, ám idáig csak Jan Fischernek és Milos Zemannak sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges, legalább ötvenezer támogató aláírást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.