Ján Slota feloszlatná a Magyar Közösség Pártját

Ján Slota azzal az indítvánnyal fordult a pozsonyi Főügyészséghez, hogy a Legfelsőbb Bíróság azonnali hatállyal oszlassa fel a Magya Közösség Pártját.

A magyarellenességéről és alpári stílusáról elhíresült politikus azzal indokolta a kérelmét, hogy az MKP olyan autonómiatervezetet dolgozott ki, amelynek valóra váltása veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság területi egységét.

További érvként azt hozta fel, hogy Berényi Józsefet minden bizonnyal törvénytelenül választották pártelnökké, mivel valószínűleg magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért a hatályos törvények szerint meg kell őt fosztani a szlováktól. Márpedig a vonatkozó jogszabály alapján ezt a tisztséget csak szlovák állampolgár töltheti be – írta beadványában Ján Slota.

Az illetékes ügyész levélben szólította fel a Magyar Közösség Pártjának vezetőségét, hogy küldjék meg az autonómiatervezetüket, ha valóban létezik ilyen dokumentum, Berényi József pedig nyilatkozzék az állampolgárságáról.

Válaszlevelében a pártelnök hangsúlyozza, hogy az MKP alapszabálya és tevékenysége mindenben megfelel a hatályos szlovákiai törvényeknek. „Pártunk a kereszténység és a humanizmus eszméit vallja, egyszersmind a demokratikus elvek, a jogállamiság, továbbá az egyéni és a kollektív jogok, valamint a regionalizmuson és a szubszidiaritáson alapuló önkormányzatiság elkötelezett híve.

Az MKP programjának egyik fontos pillére a kisebbségi azonosságtudat megőrzése és az elmaradott régiók felzárkóztatása. Ugyanilyen értékrend alapján készül az autonómiatervünk is – mutatott rá Berényi József, aki közölte azt is, hogy szlovák állampolgárként választották meg jelenlegi tisztségébe is, tehát semmilyen törvénysértést sem követett el.

Végezetül felhívja a testület figyelmét arra, hogy két évtized alatt 110 ezerrel csökkent a szlovákiai magyarság lélekszáma, s ezért elsősorban azok a felelősek, akik az MKP létjogosultságát kétségbe vonják. Úgy véljük, hogy a Főügyészség a Magyar Közösség Pártja elleni politikai indíttatású támadás helyett inkább ezzel az alkotmánysértő folyamattal foglalkozhatna – hangsúlyozta Berényi József.

Ján Slota éveken át a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke volt. Idült alkoholizmusa és különböző gyanús anyagi ügyletei miatt leváltották, majd pedig a pártból is kizárták. Néhány hónappal ezelőtt Keresztény Szlovák Nemzeti Párt (KSNS) néven új politikai tömörülést alapított, amelynek elnökévé választották. Politikai elemzők szerint ismét dicstelen eszközökkel igyekszik magára felhívni a figyelmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.