Jamaicában is legalizálják a marihuánát

A karibi országban ugyan eddig is elnézték a személyes fogyasztásra szánt marihuána-használatot, ám a jövőben dekriminalizálni fogják azt.
Mark Golding igazságügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy Portia Simpson Miller és kabinetje úgy döntött, módosítani fogják az ország drogtörvényét. Ennek értelmében azt, akiknél 57 grammnál kevesebb marihuánát találnak, nem lehet letartóztatni.

„A kabinet elfogadott néhány, a marihuánára vonatkozó törvénymódosítást. Ezek a kis mennyiségű birtoklásra, és a magánterületnek számító helyen történő személyes használatra vonatkoznak" – idézi Goldingot a Guardian. A miniszter hozzátette, hogy a marihuána orvosi, vallási, illetve tudományos célú használatát is dekriminalizálják.

Még a bíró is szív. Meg az ügyvédem is – énekelte Peter Tosh harminchat évvel ezelőtt

A jamaicai törvénymódosítás értelmében – amelyet várhatóan szeptemberben fogadnak el – a jövőben csupán bírság jár annak, akit füvezésen kapnak. Amennyiben az érintett ezt harminc napon belül nem rendezi, közmunkát kell végeznie.

Az igazságügyi miniszter szerint ez a rendszer sokkal jobb lesz a fiataloknak is, akik között a könnyűdrogok használata miatt sok a büntetett előéletű. „Ez nagyban befolyásolta a lehetőségeiket, főleg ami a munkakeresést és a vízumkérelmeket illeti" – mondta.

Jamaica közel sem számít úttörőnek a kontinensen. Tavalyelőtt két amerikai államban, Coloradóban és Washingtonban népszavazáson legalizálták a marihuánát, Uruguay pedig tavaly lett a világ első országa, ahol ezt megtették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.