Jamaica végleg elszakadna az angol királynőtől

Az ország frissen megválasztott miniszterelnöke, Portia Simpson Miller szerint bármennyire is szeretik a királynőt, „eljött az ideje, hogy a sziget önálló köztársasággá alakuljon”.

Az angol királynő nem lehet továbbra is államfő a szigetországban. A bejelentést Jamaica függetlenné válásának 50. évfordulója alkalmából tette az ország élén már másodszorra álló, első női miniszterelnök, írja a BBC.

Kis szünet után másodszor újrázhatott miniszterelnökként a jamaikai néppárt jelöltje, a 66 éves Portia Simpson
Kingston, 2011. december 30. Portia SIMPSON MILLER volt miniszterelnök, az ellenzéki balközép Népi Nemzeti Párt (PNP) vezetője (b) ünnepel támogatóival a jamaicai fővárosban, Kingstonban 2011. december 29-én, miután pártja a nem hivatalos eredmények szerint győzött az ezen a napon tartott jamaicai parlamenti választásokon. (MTI/EPA/Rudolph Brown)

– Szeretem a királynőt, gyönyörű hölgy, és ezen kívül még bölcs és elbűvölő is – mondta a miniszterelnök, miután letette hivatali esküjét –, de azt hiszem, eljött az ideje, hogy megváljunk tőle. Úgy ünneplünk, mint önálló nemzet, ezért szükséges bezárni a kört azzal, hogy végre saját elnökünk lesz – mondta. A Buckingham palota szóvivője erre csak annyit reagált: a jamaicai államfő kérdése csakis a jamaicai kormányra és népre tartozik.

Simpson asszony egyébként nem az első, aki megpróbálja az országot a köztársaság felé elmozdítani. A kilencvenes évek elején az akkori miniszterelnök, P. J. Patterson szintén azt mondta: itt az idő, hogy az ország maga válasszon elnököt, és ehhez 2007-et adta meg mint legvégső dátumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.