Jamadajev: élve vagy halva

A dubai rendőrség szerint halott, családja szerint életben van Szulim Jamadajev, akire szombaton lőttek ismeretlenek az Egyesült Arab Emirátusokban. A csecsen férfi klánját a kaukázusi köztársaság elnökével, Ramzan Kadirovval szembeni legbefolyásosabb csoportként tartják számon.

Az idő előrehaladtával egyre ellentétesebb a család és a hatóságok verziója Jamadajev sorsát illetően. Felesége és öccse újra és újra megerősítették, hogy a 36 éves alezredes kijött a kómából, míg az orosz szervek és a csecsen vezetés szerint hétfőn már el is temették az Öböl-menti országban. Az orosz lapok elképzelhetőnek tartják, hogy Jamadajev él, és a tanúvédelmi program miatt keltik halálhírét. Kérdés, hogy ebben az esetben miért állít mást a család.

Bár mind Kadirov mind Jamadajev szövetségben áll Moszkvával - az 1994-96-os első csecsen háború után mindkét család átállt az orosz erők oldalára második csecsen háború alatt 1999-ben - egymással azonban folyamatos konfliktusban álltak. (A Kadirov-klánt az átálláskor a jelenlegi elnök apja, Ahmat Kadirov vezette, akivel Csecsenföld elnökévé válva 2004-ben pokolgép végzett a május 9-i ünnepi dísztribünön Groznijban, több orosz tiszt társaságában.)

Moszkva viszonya ellentmondásos volt Szulimmal: az alezredes tavalyig a 291-es gépesített lövészezredéhez tartozó, csecsen katonákból álló "Vosztok" zászlóaljat vezette, amely ellentmondásos hírek szerint orosz oldalon részt vett a tavalyi dél-oszétiai grúz-orosz konfliktusban is. Ezután azonban megfosztották a működése alatt 400, Moszkvával szemben álló csecsen fegyverest megsemmisítő egység vezetésétől. Jelenleg pedig a zászlóalj felszámolása várható.

Szulim - miközben a Moszkva által el nem ismert, majd 2004-ben likvidált csecsen elnök Aszlan Maszhadov 1999-ben Csecsenföld hőse címet adományozott neki - négy éve az Oroszország Hőse címet is megkapta, csakúgy, mint két további fivére: a hat éve megölt Dzsabrail és a Moszkvában tavaly lelőtt parlamenti képviselő Ruszlan. (Az orosz sajtó szerint utóbbi esetben a valódi célpont Szulim lett volna, az első hírek az ő haláláról szóltak.)

Kadirov minden esetben tagadta érintettségét, ugyanakkor a csecsen elnök többször elmondta, hogy az emberrablással és gyilkossággal gyanúsított Szulimnak bíróság elé kell állnia. Moszkva országos körözést is adott ki ellene, amit tavaly azonban visszavont.

Az elmúlt bő két évben Moszkvában több befolyásos csecsen személyt megöltek - többek között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alezredesét, Movladi Bajszarovot - idén Groznij volt polgármesterével végeztek ismeretlenek az orosz fővárosban, Bécsben pedig a Kadirovot gyilkosságokkal és emberrablással gyanúsító Umar Iszrailovot érték halálos lövések.

Arra, hogy ki akarta Jamadejev halálát, a családnak nincs magyarázata.

A dubai rendőrség szerdáig négy orosz állampolgárt vett őrizetbe vett a gyilkosság - vagy gyilkossági kísérlet - kapcsán, akik neveik alapján nem csecsen nemzetiségűek.

A csecsen vezetés szerint azonban az akció mögött csecsen szeparatisták állnak, akik célja az volt, hogy megzavarják az Egyesült Arab Emirátus kormányfője, Rasid al-Maktum - épp a gyilkosság idejére esett - moszkvai találkozóját Dmitrij Medvegyev elnökkel, amelyen csecsenföldi beruházási projektekről is szó esett.

A térségben öt éve volt legutóbb befolyásos csecsen személyt érintő gyilkosság: a Moszkvával szemben álló egykori csecsen elnökkel, Zelimhan Jandarbijevvel végzett pokolgép Katarban. A hatóságok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két tagját elfogták és elítélték a gyilkosságért, ám később kiadták őket Oroszországnak az életfogytiglani büntetés letöltésére. A két férfi ezután az FSZB jelentése szerint eltűnt, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak.

 

 

 

 

Szulim Jamadajev (balra) tavaly augusztusban egy Csinvali melletti faluban
Szulim Jamadajev (balra) tavaly augusztusban egy Csinvali melletti faluban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.