Alelnöke ítélte halálra Kennedyt?

John Fitzgerald Kennedy meggyilkolására egy texasi milliárdosokból álló kartell adott megbízást – a gondosan előre kiszivárogtatott információk szerint legalábbis ezt hitte a néhai elnök özvegye, akinek közel ötven évre titkosított interjúsorozatát a napokban hozzák nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

Robbanásveszélyes anyag – harangozta be némi hatásvadászattal az amerikai ABC televízió azt az interjúsorozatot, amely Jackie Kennedy-vel, JFK özvegyével készült alig pár hónappal azután, hogy az Egyesült Államok akkori elnökét Dallasban meggyilkolták. A kissé hatásvadász kijelentésnek azonban van némi alapja. az előre kiszivárogtatott információk szerint ugyanis a hangfelvételeken a volt first lady nem kevesebbet állít, mint hogy Lyndon B. Johnson – JFK alelnöke – és egy texasi milliárdosokból álló kartell áll a merénylet mögött; a feltételezett gyilkos, Lee Harvey Oswald egy minden eddiginél szerteágazóbb összeesküvés végrehajtójaként az ő megbízásukból húzta meg a ravaszt háromszor a dallasi Dealey Plazán, 1963. november 22-én.

Az interjúsorozat tanúsága szerint Jackie Kennedy egyébként azt gyanította, hogy férjével a vietnami háború kapcsán támadt nézetkülönbség miatt végeztek: a Johnson mögött álló üzleti körök egyszerűen kedvezőbb háborús megrendeléseket és olajszerződéseket reméltek a JFK utáni Fehér Háztól. Ha volt ilyen összeesküvés, az szinte tökéletesen bevált: a meggyilkolt elnök helyére lépve Johnson szinte azonnal a vietnami katonai jelenlét növelése mellett döntött. Miután mint demokrata jelöltnek sikerült elsöprő győzelemmel megőriznie székét az 1964-es elnökválasztáson, 1968-ra 550 ezerre emelte a Vietnamba vezényelt katonák létszámát. Közülük havonta több mint ezer vesztette életét a különféle bevetések során.

De ami azt illeti, maga az interjúsorozat is csak némi intrikával kerülhetett napvilágra. Jackie Kennedy 1994-ben, 64 évesen hunyt el rákban, és bár kívánsága az volt, hogy az egyik nagynevű amerikai történész, Arthur Schlesinger által 1964 első hónapjaiban rögzített beszélgetéseket csak ötven évvel a halála után hozzák volna nyilvánosságra, lánya, Caroline Kennedy ellenszegült az akaratának. Minden bizonnyal azért, hogy a két rossz közül a kisebbiket válassza: az ABC televízió megkapja és bemutatja az interjúsorozatot, e nagylelkűség fejében viszont eláll a család történetét nem éppen hízelgő fényben beállító sorozat, a Kennedyek vetítésétől. A Tom Cruise-né Katie Holmes főszereplésével 30 millió dollárból készült filmsorozat ellen az USA jelenkori történelmét meghatározó dinasztia valóságos hadjáratot indított, elérve, hogy csatornák sora mondjon le a műsorra tűzéséről.

A Jackie Kennedy beszélgetéseit rejtő hangszalagokat eddig egyébként a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtárban őrzik. Tartalmuk az évtizedek alatt egyébként olyannyira rejtve maradt, hogy állítólag még a könyvtár legtekintélyesebb munkatársai sem tudnak róla semmit. Ez a Kennedy-család számára eddig már csak azért is megnyugtató volt, mert Jackie Kennedy nem csak a férje halála mögött vélt  politikai machinációkról, hanem az elnöki család hálószobatitkairól is kitálalt Schlesingernek. Így például arról, hogy alig volt olyan gyakornoklány a Fehér Házban, akinél JFK ne próbálkozott volna egy-egy pásztorórára. Sőt, volt, aki a hitvesi ágyig is eljutott, mint az a 19 éves fruska, akinek a harisnyáját a first lady találta meg az elnöki hálószobában.

Nem mintha Jackie Kennedy nagy híve lett volna a hitvesi önmegtartóztatásnak. Noha saját bevallása szerint mindig is megvetette férje „értelmetlen flörtjeit”, a fáma szerint ő hollywoodi sztárral – a Híd a Kwai folyónból ismert Oscar-díjas William Holdennel – de a Fiat alapítójával, a világháború utáni Olaszország leggazdagabb emberével, Gianni Agnellivel is lefeküdt. Mind a két férfi sírig hallgatott a Fehér Ház egykori úrnőjével folytatott viszonyáról. (Jackie Kennedy özvegyi gyásza 1967-ig tartott, amikor is férjhez ment Aristotle Onassis a házasságért hárommillió dollárt, minden születendő fiúgyermekért pedig ezen felül egymillió dollárt ígért neki a görög hajómágnás.

Jacqueline Kennedy az akkor még csak szenátor JFK-vel 1953-ban. Lövések a Fehér Házért?
FILE PHOTO JUN53- Jacqueline Kennedy Onassis shown in this June 27, 1953 photograph with then Senator John F. Kennedy in Hyannisport, Massachuestts
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.