Izsák 130-cal ment Amerikába

A gát sokhelyütt nem volt elég, ötszázezer háztartásban nincs áram – napra pontosan hét évvel a Katrina hatalmas pusztítása után újra hurrikán söpört végig Louisiana és Mississippi államon az Egyesült Államokban.

Bár a hullámok átcsaptak a gátakon, a szél fákat csavar ki, Louisianában pedig több mint félmillió – csak New Orleansban 150 ezer – háztartás pedig áram nélkül van, az infrastruktúra karbantartásáért felelős amerikai szövetségi szervezet, a Mérnökhadtest (USACE) szerint működik a gátrendszer, a hatóságok többé-kevésbé úrrá tudnak lenni a szövetségi államra szerdán lesújtó hurrikán, Izsák hatásain.

A menetközben 1-es erősségűre nőtt hurrikán óránként 130 kilométeres széllökésekkel, és több mint három méteres vízfallal ért partot kedden, helyi idő szerint este háromnegyed nyolckor a Mississippi torkolatánál – alig néhány órával a hétéves évfordulója előtt annak, hogy 2005. augusztus 29-én a hatalmas pusztítást végző nővére, Katrina lecsapott Louisianára és Mississippire. A sokk után, amelyet a Katrina 1800 halálos áldozata, illetve a romokban hagyott New Orleans jelentett, szövetségi segítséggel 14 milliárd dollárból építették újra várost védő gátrendszert, de ez sem volt elég: a víz átcsapott a várost 29 kilométer hosszan húzódó déli gáton, és elöntötte az útjába kerülő házakat. Délkelet-Louisianában egy egész családot mentettek ki, miután a háztetőt letépte a szél, vidéken pedig a mentőhajók folyamatosan szedik össze az árvíz miatt a fákra és a tetőkre menekülő embereket. Izsák érkezése előtt Barack Obama elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Louisianában; a hatóságok a következő 12-24 óra alatt még riadókészültségben maradnak. A a szél és a vízesésként zuhogó eső miatt nehéz menteni, de valószínűleg a kényszerevakuálásoknak köszönhető, hogy halálos áldozatokról egyelőre nem tudni. Mielőtt lecsapott volna Louisianára, Izsák Haitin 24, a Dominikai Köztársaságban öt halálos áldozatot szedett.

Izsák egyébként gyorsan megszerette Louisianát, és mivel meglehetős lassúsággal megy előre, félő, hogy keleti szomszédjával, Mississippivel együtt az egész állam beázik az 50 centiméteres eső miatt. A két állam alacsonyan fekvő területeit összesen több tízezer ember hagyta el a kényszerevakuálások keretében. Több idősotthon lakóinak is távozniuk kellett, de bezárták a part menti kaszinókat is.

Korábban volt hír, hogy elővigyázatossági intézkedésként az amerikai republikánusok felfüggesztették a elnökjelöltjükről, Mitt Romneyról  hivatalosan döntő pártgyűlésüket a floridai Tampában. Louisianai kormányzója, a republikánus Bobby Jindal el sem ment a konvencióra, de ez nem tartotta vissza attól, hogy megengedjen magának egy oldalvágást Obama felé. Jindal szerint a demokrata elnök által kihirdetett rendkívüli állapot kevesebb a segítségnél, amelyet ő kért a szövetségi hatóságoktól. A kormányzó Washington utólag kifizettetni a hurrikánra való felkészülés és a mentés minden költségét.

A Louisiana sugárút New Orleansban. Hurrikánt évfordulóra
A man stands in front of an uprooted oak tree on Louisiana Avenue as Hurricane Isaac makes land fall in New Orleans, Louisiana August 29, 2012. Hurricane Isaac drove water over the top of a levee on the outskirts of New Orleans on Wednesday, but the multibillion-dollar barriers built to protect the city itself after the 2005 Katrina disaster were not breached, officials said. REUTERS/Sean Gardner (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.