Izraelt vádolja merénylettel Szudán

A kartúmi fegyvergyárban kedd éjjel kitört tűznek halálos áldozata nincs, de többen füstmérgezést kaptak. Az információs miniszter szerint négy, keletről érkező katonai repülőgép bombázott.

Hatalmas detonáció után tűz ütött ki kedd éjszaka egy kartúmi fegyvergyárban. Al-Szavarmi Halid, a hadsereg szóvivője először annyit közölt, hogy a baleset okait vizsgálják; ez szerencsére nem követelt életet, noha többen füstmérgezést kaptak. A lángok átterjedtek a gyáron kívüli fákra és házakra is, de sikerült eloltani őket.

Szerdán délután Ahmed Bilal Oszman információs miniszter újságíróknak már azt nyilatkozta: négy katonai repülőgép bombázta a Jarmuk gyárat, és úgy tűnt, hogy a gépek keleti irányból érkeztek. Szerinte Izrael áll a támadás hátterében, Szudán pedig fenntartja magának a jogot, hogy válaszcsapással éljen. „Repülőgépekről vagy rakétákról” számoltak be azok a szemtanúk is, akik szerint a gyárban két-három tűzfészek volt, a lángok hangját pedig kisebb, fehéren villanó robbanások kísérték. Oszman szerint Jarmukban hagyományos fegyvereket állítanak elő.

A szudáni miniszter sajtótájékoztatója után Avikhaj Adraje izraeli katonai szóvivő azt mondta, a zsidó állam nem fűz kommentárt a szudáni vádakhoz. Izrael elzárkózott a reakciótól tavaly áprilisban is, amikor Kartúm azt hangoztatta, hogy izraeli harci gépek hajtottak végre támadást Port Sudanban, két embert ölve meg.

Bár Izraelt vádolni első pillantásra kissé irreálisnak tűnhet, Szudán Izrael Hamász elleni titkos háborújának az egyik kiemelt helyszíne, a szélsőséges palesztin szervezetnek címzett fegyverszállítmányok ugyanis a kelet-afrikai országon haladnak át. 2009-ben a szudáni sivatagban két rejtélyes támadás is ért autókonvojokat, a tavalyi Port Sudan-i támadás egyik áldozata pedig állítólag egy Hamász-összekötő volt.

Szudán régóta a nyugati megelőző csapások gyakorlóterepének számít. 1998-ban az Egyesült Államok rombolt le egy kartúmi gyógyszergyárat, amelyben az akkori amerikai gyanú szerint vegyi fegyverekkel folytattak kísérleteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.