Izraelre irányították a szír rakétákat

Készenlétbe helyezte legfejlettebb rakétarendszerét a damaszkuszi kormány, amely egy új izraeli támadás után Tel-Avivra mérne csapást - írta a The Sunday Times. Izrael közös rakétavédelmi rendszert építene ki Törökországgal és Szaúd-Arábiával.

Készenlétbe helyezte legfejlettebb rakétarendszerét a damaszkuszi kormány, amely egy új izraeli támadás után Tel-Avivra mérne csapást - írta izraeli katonai forrásokat idézve a The Sunday Times. A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint felderítő műholdak észlelték, amint a szíriai hadsereg előkészíti a Tisrin típusú föld-föld rakétaütegeket. 

Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes a minap hadüzenetnek minősítette a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokat, amelyek elsősorban rakétafejlesztési létesítmények, illetve a libanoni Hezbollah szervezetnek szánt iráni rakétaszállítmányok ellen irányultak. A The Sunday Times által idézett izraeli védelmi szakértők szerint újabb izraeli légitámadás esetén Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a megtorló válaszcsapáson kívül nemigen marad más lehetősége.

Uzi Rubin, Izrael első számú rakétaszakértője a brit lapnak elmondta: a Tisrin rakéták rendkívül pontosak, és nagy károkat okozhatnak. Rubin szerint Szíriának jelentős készlete van ebből a rakétatípusból. A szakértő szerint szíri támadás esetén leállna a polgári légiközlekedés Izraelben, még akkor is, ha a rakéták nem közvetlenül a legnagyobb izraeli nemzetközi repülőtérre, a tel-avivi Ben Gurionra csapódnának be.

A The Sunday Times - amelynek hagyományosan megbízható hírforrásai vannak izraeli katonai, biztonságpolitikai és hírszerzési körökben - két héttel ezelőtt közölte, hogy Izrael Törökországgal és arab országokkal közösen építene ki rakétavédelmi rendszert, bár nem Szíria, hanem Iránnal ellen. A brit lap forrásai szerint az összetett rendszer kifejlesztésében Izrael és Törökország mellett Szaúd-Arábia, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek venne részt. Az Egyesült Államok által pártolt és szorgalmazott terv alapján az izraeli, török és arab katonai szakértők közös parancsnoki és ellenőrző központokban dolgoznának együtt.

Izrael emellett valós idejű információszolgáltatást kapna a szaúdi és az emírségekbeli katonai radarállomásoktól, viszonzásképpen pedig hozzáférést engedne a partnerországoknak a magasan fejlett izraeli rakétaelhárító rendszerekhez és korai riasztásra kifejlesztett radarállomásainak adataihoz - írta május elején a brit lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.