Izraelnek nem tetszik az új palesztin kormány

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu figyelmeztette a palesztin hatóságokat, hogy választaniuk kell: vagy a Hamásszal kötnek szövetséget, vagy Izraellel lépnek békére.

A Hamász és a béke nem jár egymással kéz a kézben – mondta Netanjahu. – A Hamasz egy terrorszervezet aminek az a célja, hogy tönkretegye Izraelt - tette hozzá alig néhány órával azután, hogy a palesztín elnök, Mahmúd Abbász bejelentette, egységkormány alakul a Hamász és a Fatah mozgalmakkal együtt.

Zsidó telepesek védik telepüket az előretolt palesztin állásokkal szemben Ciszjorániában
Jewish settlers take part in a general drill to protect their unauthorized outpost of Havat Gilad, south of the West Bank city of Nablus September 19, 2011. General drills take place on a regular basis in Jewish settlements and outposts throughout the West Bank. Palestinian President Mahmoud Abbas told U.N. Secretary General Ban Ki-moon on Monday that he would push ahead with plans to seek full U.N. membership for a Palestinian state, a move the United States and Israel say could lead to disaster. REUTERS/Nir Elias (WEST BANK - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Az izraeli és a palesztin hatóságok egy éves csend után épp a múlt hónapban kezdtek újból párbeszédbe, értékelhető fejlődést azonban nem értek el. Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára arra bíztatta Abbászt, hogy ne hagyja abba a párbeszédet Izraellel. Telefonos beszélgetésükben Ban Ki-Moon azt mondta, a palesztin-izraeli megbékélés két útja egyáltalán nem kell, hogy ellentmondásos legyen, írja a BBC.

Abbász és a Hamászt vezető Háled Mesaal még 2011 áprilisában kezdtek tárgyalni a megbékélésről. Az egyezség véget vet annak a négy éves periódusnak, mely alatt a Hamász uralta gázai övezet és az Abbász vezette, nyugati támogatású ciszjordánia különálló kormányok uralma alatt állt. A megegyezést egyébként sokáig hátráltatta, hogy a két kormány nem tudott megegyezni, ki kerüljön az egységkormány élére.

A kormányalakítást hivatalosan február 18-án jelentik be Kairóban, a tagokról azt már tudni lehet, hogy technokraták és függetlenek alkotják majd. Abbasz szerint mindkét oldal elkötelezett a politikai egység mellett. – Be akarjuk gyógyítani a sebeket, egyesíteni akarjuk népünket ebben a politikai partnerségben és ellen akarunk állni az izraeli terjeszkedésnek – mondta Mesaal, a Hamasz vezetője. A közös, parlamenti és államfőválasztást májusban akarják megtartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.