Izraelnek kémkedett a Palesztin Hatóság?

A Hamász palesztin mozgalom azzal vádolta meg hétfőn a Palesztin Hatóságot, hogy a Google Earth segítségével Izraelnek kémkedett a gázai övezeti offenzíva idején.

"A rámalláhi biztonsági szolgálat megbízta gázai ügynökeit, hogy figyeljék meg az ellenállás tevékenységét a Gázai övezetben. Az így szerzett információkat először a Palesztin Hatóság rámalláhi székhelyére küldték, majd onnan továbbították az (izraeli) ellenségnek" - mondta Ihab al-Guszein, a Gázai övezetet uraló Hamász-kormány belügyminisztériumának szóvivője sajtótájékoztatóján.

Abu Abdalláh, a Hamász egyik hírszerzési vezetője szerint Izrael a Fatah segítségével a Google műholdas szoftverével készült térképekhez jutott, amelyeket aztán gázai övezeti célpontok pontos beazonosítására használt fel. "Műholdas felvételek készültek mecsetek, különböző intézmények, műhelyek és alagutak helyének meghatározásához.

A ciszjordániai biztonsági szolgálatok közvetlenül az izraeli offenzíva megindítása előtt kapták kézhez ezeket az információkat - mondta Abdalláh újságíróknak. A hírszerzési vezető állítása szerint egyebek mellett több bét-hanúni titkos fegyverraktárnak, illetve Iszmáil Haníje miniszterelnök gázai házának pontos elhelyezkedéséről továbbítottak adatokat.

Izrael tavaly december 27-én indított offenzívát Hamász-célpontok ellen a Gázai övezetben. A több mint háromhetes hadjárat fő célja az volt, hogy véget vessenek az övezetből dél-izraeli területek ellen indított palesztin rakétatámadásoknak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.