Izrael szabad kezet kap Irán bombázásához?

Joe Biden alelnök burkoltan utalt rá, a volt amerikai ENSZ-nagykövet viszont nyíltan arról győzködte Izraelt, hogy indítson légitámadást az iráni atomlétesítmények ellen. Az elnökválasztást követő zavargások után a párbeszéd már nem megoldás – érvel John Bolton. Barack Obama szerint viszont szó sincs zöld jelzésről.

A világpolitika Loch Ness-i szörnyének nevezi a konzervatív lap neves publicistája, Günther Nonnenmacher a kérdést, vajon Izrael szándékában áll-e, és képes-e arra, hogy az iráni nukleáris programot katonai eszközökkel tartósan akadályozza, valamint, hogy ehhez a katonai lépéshez felhasználja-e az amerikaiak támogatását, de legalábbis hozzájárulását.

Workers construct a nuclear power plant in Bushehr, 1215 km (755 miles) south of Tehran, April 3, 2007. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN)
Workers construct a nuclear power plant in Bushehr, 1215 km (755 miles) south of Tehran, April 3, 2007. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN), 2009-07-07,

Mint az szerző fogalmaz, senki se hallott semmi bizonyosat, mégis rendszeres időközönként bizonygatják, hogy valami készül. Ezúttal Joe Biden amerikai alelnök adott tápot ezeknek a spekulációknak, mégpedig egy inkább csak általánosnak szánt megjegyzésével.

A politikus az amerikai ABC tévécsatornának azt mondta: – Izrael szuverén nemzetként maga dönthet arról, mi az, ami leginkább szolgálja érdekeit. Amennyiben Benjamin Netanjahu kormánya más politika követése mellett határozza el magát, mint amilyent jelenleg mi követünk, akkor ez szuverén joga. Ez nem a mi döntésünk.

A német lap szerzője szerint akár véletlen elszólás is lehetett Biden megjegyzése, hiszen az alelnök közismert arról, hogy nem tud lakatot tenni a szájára. Ám akár politikai háttérszándékkal is nyilatkozhatott: miután az irániak mindeddig nem fogadták el Barack Obama amerikai elnök „kinyújtott kezét", itt az ideje, hogy ismét növeljék a nyomást Teheránra.

Az pedig, hogy Mike Mullen amerikai vezérkari főnök Bidennel egyidőben éppen ellentétesen nyilatkozott, Nonnenmacher szerint csak fokozza a rejtélyt. Egyikük a mézesmadzagot, másikuk az ostort lendítette meg? Vagy nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb? Most már erről is lehet tanakodni – zárja cikkét a szerző.

Az Irán elleni izraeli légitámadás lehetőségét a Washington Postban megjelent múlt heti írásában John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet is megpendítette, „ésszerű elgondolásként” említve az iráni atomlétesítmények elleni esetleges akciót. Az „Itt az idő az izraeli támadásra?” címet viselő cikk szerint Obama párbeszédet előtérbe helyező Irán-politikája stratégiailag kudarcot vallott az „elcsalt” elnökválasztás és az azt követő zavargások nyomán – az ultrakonzervatív ajatollahok már abba sem mennének bele, amit Washington „B tervként” tartogat az esetleges tárgyalásokra, vagyis, hogy a nemzetközi közösség rábólintson  egy polgári célú iráni atomprogramra. Bolton szerint ezért egyedüli lehetőségként az erőszakos izraeli beavatkozás marad, már csak azért is, mert az irániakkal most könnyű megértetni, az estleges izraeli légitámadás nem ellenük, hanem a rezsim ellen irányul. Az Irán elleni légitámadásra vonatkozó izraeli döntés soha nem volt olyan sürgető és könnyű, mint most – vonja le a végkövetkeztetést Bolton.

A CNN hírtelevízióban Obama kedden leszögezte, szó nincs arról, hogy az Egyesült Államok zöld jelzést adott volna Izraelnek Irán megtámadásához. A moszkvai látogatáson tartózkodó amerikai elnök kategorikusan elutasította azt a nézetet, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta volna, hogy Izrael csapást mérjen iráni nukleáris létesítményekre.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.