Izraeli turista okozhatta a tűzvészt Chilében

A dél-amerikai országban csütörtök óta ég az egyik legnépszerűbb nemzeti park őserdeje. A hatóságok szerint egy fiatal izraeli turista a hibás, a fiú szülei szerint csak bűnbakot keresnek.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb chilei tűzvészével birkóznak a tűzoltók az ország déli részén, a 110 négyzetkilométernyi Torres del Paine nemzeti parkban. A tűz csütörtökön kezdődött, jelenleg is többszáz tűzoltó dolgozik az oltáson, írja a BBC.

A 23 éves Rotem Singer izraeli turistát vasárnap tartóztatták le, és azzal gyanúsítják, hogy gondatlanságból követte el a gyújtogatást, mikor nem megfelelően oltott el egy lángra kapott wc-papír tekercset. A hatóságok szerint Singer elismerte a tűz kigyulladásában játszott szerepét, családja azonban állítja, hogy ártatlan. – Nem okozhatta ezt a tüzet, mert egy kilométerrel távolabb volt a keletkezési helyétől, mikor a barátai felébresztették – mondta az izraeli rádiónak a fiú apja. – A chilei hatóságok csak bűnbakot keresnek.

A Torres del Paine Chile egyik legnépszerűbb nemzeti parkja, melyet több mint 100 ezren keresnek fel évente. Most négyszáz turistát mentettek ki a területről, ahol a tűzoltók még mindig nem tudtak felülkerekedni a tűzön. A chilei elnök, Sebastian Pinera szerint még hetekbe telhet, mire uralni tudják a helyzetet. A földrajzi jellemzők, az erős szél és a rendkívül gyúlékony növényzet összejátszása miatt ugyanis nehéz bármit is tenni. A környezetvédelmi és a mezőgazdasági miniszter is a helyszínről felügyeli az oltási munkákat. A helyzetben a chilei kormány is hibás lehet, mivel a tűz kitörésekor alig 25 tűzoltót küldtek oltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.