Izraeli szála is van a karácsonyi merényletkísérletnek

Egy Magyarországon is működő izraeli biztonsági cég mulasztása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy feljutott az Amszterdamból Detroitba tartó gépre karácsonykor a nigériai merénylő.

Az ICTS cég és két leányvállalata (az I-SEC és a PI) a merényletkísérlet miatt folyó nemzetközi vizsgálat középpontjában áll. Az ICTS – amelynek székhelye Hollandiában van – nyújt biztonsági ellenőrzési szolgáltatást az amszterdami Schiphol repülőtéren, valamint számos más európai ország nemzetközi repülőterein, köztük Magyarországon.

A Háárec szerint számos olyan nyilvánvaló gyanús körülmény jellemezte a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallabot, amely alapján ki kellet volna kérdezni még indulás előtt.

"Azzal együtt, hogy az amerikai hírszerzés hibázott, nem jelezte a (Delta-Northwest) légitársaságnak, hogy a nigériai utas gyanús", az ICTS tisztségviselőinek csupán személyi profilja láttán ki kellett volna hallgatniuk a fiatalembert. "Kora, neve, utazásai útvonalának logikátlansága, az a tény, hogy az utolsó pillanatban vásárolt drága jegyet, hogy csak kézipoggyásza volt, és számos más részlet fel kellett volna hogy tűnjön a biztonságiaknak" - állapította meg a lap.

Az ICTS-t 1982-ben alapították a Sin Bét izraeli titkosszolgálat és az El-Al izraeli légitársaság egykori vezető tisztségviselői. A társaságnak mintegy 1300 alkalmazottja van. A cég kidolgozott egy informatikai rendszert, amely az utas állampolgársága, származási helye, múltja és viselkedése alapján jelzi, hogy veszélyesnek tekintendő-e. A rendszer már több éve nagy hatékonysággal működik a tel-avivi repülőtéren, az izraeli határállomásokon és külföldi repülőtereken az izraeli gépek beszállókapuinál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.